maxi danes Svet24.si

Ljubljanska podjetniška družina skoraj do smrti ...

rjavi medved Svet24.si

Kolesar preživel srečanje z več kot ...

beka, drugi tir, reševalci, gasilci, gradbišče Svet24.si

FOTO: Tragedija na gradbišču drugega tira, ...

pocivalsek vizjak bobo Reporter.si

Janševim ministrom nihče nič ne more, zanje ...

bojana beovič Necenzurirano

Kako je vlada nagrajevala strokovno skupino za ...

fRANC tILEN naslovna EMOJI Odkrito.si

KMETIJA: Se jim je že čisto ODPELJALO?!

dirka Ekipa24.si

STRAŠNA TRAGEDIJA! Dirkač UBIL dva majhna ...

Svet

Na meji med ZDA in Mehiko se zaostrujejo razmere za migrante iz Haitija

Deli na:
Na meji med ZDA in Mehiko se zaostrujejo razmere za migrante iz Haitija

Ameriška obmejna straža v kraju Del Rio in migranti iz Haitija, ki so na mejno reko Rio Grande prišli iz Ciudad Acune. - Foto: Profimedia

Na meji med ZDA in Mehiko se zaostrujejo razmere za migrante iz Haitija, saj je Mehika na območje poslala več deset policistov. Medtem je domnevno zaradi obsežne akcije izgona haitijskih migrantov iz Teksasa odstopil posebni ameriški odposlanec za Haiti Daniel Foote, poročajo tuje tiskovne agencije.

V bližino kraja Ciudad Acuna, kjer že dlje kampirajo migranti, je danes prispelo okoli 50 policijskih vozil. Zaenkrat še ni znano, kaj bodo storili, saj še niso začeli premeščati migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na meji med ZDA in Mehiko se je utaborilo več sto Haitijcev, ki dnevno prečkajo reko Rio Grande med državama, da pridejo do hrane in potrebščin. Mehiški urad za migrante je že sporočil, da bi se morali migranti vrniti v okraje, kjer so vložili prošnje za azil, da bodo lahko končali postopek. Prošnja namreč omogoča migrantom, da zakonito ostanejo v državi in se izognejo deportaciji, medtem ko ti skušajo prečkati mejo v ZDA.

Ameriške oblasti so medtem v nedeljo začele z letali v domovino vračati migrante s Haitija, ki so se utaborili v Teksasu. Gre za enega največjih in najhitrejših izgonov migrantov iz ZDA v zadnjih desetletjih.Domnevno je iz protesta zaradi deportacij že odstopil posebni ameriški odposlanec za Haiti Daniel Foote. V utemeljitvi odstopa naj bi zapisal, da ne želi, da se ga poveže z nečloveško in nekonstruktivno odločitvijo ameriške vlade glede izgona, so poročali ameriški mediji.

Po prepričanju Footeja bi moral Washington zaradi slabih razmer na Haitiju sprejeti več tisoč migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Haitijci se na pot proti ZDA odpravljajo prek Srednje Amerike peš, z avtomobili in avtobusi. Zadnji val je med drugim posledica velikega potresa na Haitiju sredi avgusta, pa tudi nestabilnosti po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja.

Loading...