stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Madžarskem za blažitev posledic koronavirusa z obveznimi prispevki

Deli na:
Na Madžarskem za blažitev posledic koronavirusa z obveznimi prispevki

Viktor Orban - Foto: Reuters

Na Madžarskem bodo morali multinacionalke, banke, politične stranke in občinski sveti prispevati k blaženju gospodarskih posledic novega koronavirusa. Sveženj posebnih davkov in obveznih prispevkov je del ekonomskega akcijskega načrta za boj proti posledicam virusa, je pojasnil Gergely Gulyas iz kabineta premierja Viktorja Orbana.

Vlada bo v interventni sklad iz državnega proračuna prerazporedila 3,7 milijarde evrov, vendar pa tudi multinacionalke, politične stranke, banke in občine poziva k delitvi bremena, je Gulyas danes povedal na novinarski konferenci.

Multinacionalke in banke naj bi tako v sklad vplačale približno 100 milijonov oz. 150 milijonov evrov, je dejal, podrobnosti v zvezi s tem pa ni pojasnil. Občine bodo morale v sklad nakazati del svojih prihodkov od davka na vozila, politične stranke pa morajo povrniti polovico letnega prihodka, ki ga pridobijo iz javnih sredstev.

Ukrep bo pomenil hud udarec za opozicijske politične stranke, ki so odvisne od javnih sredstev, še po teh pa so v minulih letih stregli državni revizorji z visokimi globami.

Orban je sicer v desetletju, odkar je prišel na oblast, sektorjem, v katerih prevladujejo tuja podjetja, z namenom fiskalne stabilizacije že večkrat odmerjal t. i. posebne davke. Gre predvsem za sektorje trgovine na drobno, energetike in bančništva.

Preostale ukrepe iz gospodarskega akcijskega načrta naj bi Orban predstavil prihodnji teden, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.