stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na letala proti ZDA samo z delujočimi telefoni in računalniki

Deli na:
Na letala proti ZDA samo z delujočimi telefoni in računalniki

Foto: Reuters

Potniki, ki pred vkrcanjem na letalo proti ZDA ne bodo mogli prižgati svojih prenosnih telefonov ali računalnikov, teh naprav ne bodo smeli vzeti s seboj na letalo. Gre za del novih varnostnih ukrepov proti grožnji Al Kaide na arabskem polotoku in Fronte al Nusra iz Sirije.

Ameriška uprava za varnost v transportu (TSA) je sporočila, da bodo varnostniki med varnostno kontrolo na letališču imetnike prosili naj prižgejo elektronske naprave, vključno z mobilnimi telefoni. "Če naprave ne bo mogoče prižgati, je ne bo možno nesti na letalo. Potnik bo v tem primeru morda deležen dodatnega pregleda," je sporočila TSA.

Teroristi naj bi razvijali nove bombe, ki bi jih bilo mogoče pretihotapiti na potniška letala mimo varnostne kontrole. Med drugim naj bi skušali izdelati bombe za prenosne telefone, tablične in prenosne računalnike.

Američani so nove varnostne ukrepe naznanili prejšnji teden in veljajo za nekatera letališča v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Seznama letališč niso objavili, zato je za potnike najbolje, da preverijo stanje baterij elektronskih naprav, preden se podajo na letališče.

Minister za domovinsko varnost ZDA Jeh Johnson je v nedeljo za televizijo NBC povedal, da ne morejo le reagirati na prejšnje poskuse napadov, ampak je njihova naloga, da predvidijo možne nove napade.

Letalski potniki upajo, da praktična posledica novih varnostnih ukrepov ne bo le povečana prodaja polnilcev za telefone in računalnike po letališčih. Američani niso pojasnili, kdo bo potnikom povrnil škodo za telefon ali računalnik, ki ne bo smel na letalo, oziroma stroške spremembe vozovnice zaradi iskanja polnilca.