pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na jedrskem reaktorju v Belgiji sumijo razpoke

Deli na:
Na jedrskem reaktorju v Belgiji sumijo razpoke

Foto: Bobo

Na jedrskem reaktorju v Belgiji so junija med rutinskim pregledom našli morebitne razpoke, zaradi česar bo zaprt vsaj še do konca avgusta, morda pa lahko pride celo do dokončnega zaprtja tega in še enega belgijskega reaktorja. Evropska komisija je ob nevarnem odkritju celo ocenila, da bi bilo treba izvesti nujna testiranja reaktorjev po vsej EU.

Belgijska zvezna agencija za jedrsko varnost AFCN je v sredo sporočila, da bo jedrski reaktor Doel 3, ki se nahaja kakih 25 kilometrov severno od Antwerpna, ostal zaprt najmanj do 31. avgusta. "V najslabšem primeru" agencija razmišlja celo o morebitnem trajnem zaprtju še drugega jedrskega reaktorja blizu mesta Liege na jugu države.

Oba reaktorja je namreč izdelalo zdaj že nekdanje nizozemsko podjetje Rotterdam Drydocks. Poleg dveh belgijskih je po pisanju francoskega časnika Le Monde, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, iz tega podjetja prišlo še deset jedrskih reaktorjev v ZDA, po dva v Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji in v Švici ter po eden v Argentini in na Švedskem.

Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za energijo Güntherja Oettingerja, Marlene Holzner, je ocenila, da bi bilo treba po odkritju v Belgiji po celotni EU izvesti nujne preizkuse jedrskih reaktorjev. A kot je obenem poudarila, je končna odločitev o tem v rokah posameznih držav in vlad, medtem ko lahko Bruselj daje le priporočila.

Holznerjeva je tudi pojasnila, da končnih rezultatov t.i. stresnih testov evropskih nukleark, ki so jih odredili po nesreči v japonski Fukušimi marca lani, še ni. Preložili so jih zaradi pomislekov, da "vseh tipov reaktorjev niso testirali na terenu", je pojasnila. Od skupno 147 reaktorjev v EU so jih doslej stresno testirali le 38.