pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na japonskem ognjeniku se nadaljuje reševalna akcija

Deli na:
Na japonskem ognjeniku se nadaljuje reševalna akcija

Foto: Reuters

Japonski reševalci danes nadaljujejo reševalno akcijo na ognjeniku Ontake, ki je v soboto izbruhnil. Po poročanju japonskih medijev naj bi z vulkana prepeljali 12 od 27 pohodnikov, ki so ostali ujeti ob izbruhu in so najverjetneje umrli, vendar njihove smrti še niso potrdili.

Več kot 1100 gasilcev, policistov in vojakov se je danes vrnilo na ognjenik Ontake, da bi prišli do ljudi, ki so jih morali v nedeljo pustiti na gori zaradi visoke stopnje strupenega plina v zraku, zaradi katerega je bila reševalna akcija preveč nevarna.

Dim se je danes še vedno dvigal z vrha vulkana, a so helikopterji vseeno preiskovali območje ognjenika, ki je sicer jeseni zelo priljubljena destinacija pohodnikov.

Najmanj 31 ljudi so v nedeljo našli blizu vrha 3067 metrov visokega vulkana, ki je brez opozorila izbruhnil dan prej in bruhal pepel, kamenje in paro. Reševalci, ki so prišli do pohodnikov, so zatrdili, da ne dihajo in jim ne bije srce.

Štiri od 31 so nato prepeljali z vrha, zdravniki pa so jih razglasili za mrtve. Poleg štirih mrtvih so za zdaj potrdili še najmanj 63 ranjenih.

Reševalci zdaj poskušajo z vrha prepeljati še preostalih 27 pohodnikov, ki so najverjetneje umrli. Vsi naj bi doživeli srčni zastoj; gre za tehnični izraz, ki ga uporabljajo reševalci, preden zdravniki potrdijo smrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.