oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem pričakujejo temperature tudi do 40 stopinj

Deli na:
Na Hrvaškem pričakujejo temperature tudi do 40 stopinj

Foto: Reuters

Na Hrvaškem bo danes do 37 stopinj Celzija, kar pa bo šele ogrevanje pred vrhuncem vročinskega vala, ki bo državo zajel v sredo. Sosedi takrat pričakujejo tudi do 40 stopinj Celzija. Hrvaški hidrometeorološki zavod je prebivalstvo pozval k previdnosti, saj lahko vročinski val močno vpliva na zdravje ljudi, možne so tudi človeške žrtve.

Hrvaški meteorologi napovedujejo, da bo danes večinoma sončno in vroče s temperaturami med 32 in 37 stopinj Celzija. V najbolj zahodnih delih države so v popoldanskih in večernih urah možni nalivi.

Za večji del Hrvaške so razglasili oranžni preplah. Opozorili so, da so vremenske razmere neobičajne in nevarne ter da lahko vročinski val pri ljudeh povzroči tudi vročinski udar, kar lahko vodi tudi do najhujših posledic.

Zdravniki prebivalcem svetujejo, naj se zavedajo tveganja in se med 10. in 17. uro brez potrebe ne zadržujejo na prostem. Treba je piti dovolj tekočine in se zaščititi pred škodljivimi ultravijolični žarki.

Vrhunec vročinskega vala pričakujejo v sredo, ko naj bi se živo srebro v termometrih ponekod povzpelo do 40 stopinj Celzija, najverjetneje v notranjosti Dalmacije in na skrajnem vzhodu države. V četrtek naj bi se nekoliko osvežilo, ker bo ponekod deževalo. Konec tedna bodo najvišje dnevne temperature okoli 33 stopinj Celzija.

Vročinski val na Hrvaškem primerjajo s tistim rekordnim iz leta 2003, ko so bile temperature med štiri in pet stopinj višje od dolgoletnega poletnega povprečja. Poleti 2003 je v Evropi zaradi visokih temperatur zraka, ki so bile pogosto nad 40 stopinj Celzija, umrlo več deset tisoč ljudi.

Toplo je tudi morje ob hrvaški obali, posebej na območju Pulja, kjer se je segrelo na 26 stopinj Celzija, pri otokih Rab in Krk pa na 25 stopinj Celzija. Nekoliko bolj sveže morje je na jugu Dalmacije, pri Dubrovniku, kjer so davi namerili 20 stopinj Celzija.