SOAP BOX RACING 1 Svet24.si

Za veliko zabave, a tudi resno dirkanje, priprave ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, gorivo Svet24.si

Bencin in dizel od polnoči dražja

Screenshot 2023-01-30 at 12.55.12 Necenzurirano

Vohunska afera: kdo sta tujca, ki ju je odkrila ...

vzporedna oblast kucan golobic pececnik brodnjak jenull Reporter.si

Vzporedna oblast: Kučan, Golobič, Pečečnik - ...

krznar gw Ekipa24.si

Krznar brez zadržkov! S tem pojasnilom o ...

sanjski-moški, toni, danijela Njena.si

Kamere prvič posnele razburjenega Tonija

gorica-olimpija Ekipa24.si

Preveč sumljivo! Bizarni goli na pripravljalni ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem morda sprememba pravilnika o vnašanju hrane

Deli na:

Zagreb - Potem ko je na Hrvaškem s 1. junijem v veljavo stopil pravilnik o prepovedi vnašanja mesa in mleka ter mlečnih in mesnih izdelkov v državo, je hrvaško ministrstvo za turizem predlagalo kmetijskemu ministrstvu, naj razmisli o njegovih spremembah.

Zagreb - Potem ko je na Hrvaškem s 1. junijem v veljavo stopil pravilnik o prepovedi vnašanja mesa in mleka ter mlečnih in mesnih izdelkov v državo, je hrvaško ministrstvo za turizem predlagalo kmetijskemu ministrstvu, naj razmisli o njegovih spremembah.

Novi pravilnik, za katerega hrvaški minister za turizem Damir Bajs pričakuje, da bo kmalu začasno umaknjen, je izzval burne reakcije turistov, predvsem na Češkem. Slovenska veterinarska uprava pa je danes sporočila, da ni pristojna za izdajanje kakršnih koli potrdil za sporne izdelke, ki jih potniki nosijo kot del osebne prtljage.

Kot je poročal Večernji list, na kmetijskem ministrstvu sicer zagotavljajo, da zaradi novega pravilnika na meji ne bo težav, če bodo potniki imeli nekaj hrane, potrebne zgolj za potovanje. Cariniki naj bi tako dopuščali hrano za en obrok. Spomnili pa so, da so že imeli primere, ko so v turističnih avtobusih pri vstopu na Hrvaško odkrili tudi po sto kilogramov mesa.

Sicer pa so tudi na kmetijskem ministrstvu napovedali, da bodo preložili uveljavljanje večine spornih predpisov. Kot je objavila Slobodna Dalmacija, kmetijski inšpektorji že določajo izdelke, ki jih bodo tisti, ki prihajajo na Hrvaško, lahko prenesli čez mejo. Končno odločitev naj bi objavili ta teden.

Hrvaška je o uveljavitvi spornega pravilnika obvestila diplomatska predstavništva v Zagrebu in pojasnila, da bo na ta način sprejela predpise Evropske unije, ki urejajo promet mesa in mleka ter mesnih in mlečnih izdelkov v države unije.

Na ministrstvu za turizem pa so poudarili, da je kmetijsko ministrstvo samovoljno uveljavilo sporni pravilnik ter da so sami ukrepali takoj po njegovi objavi, saj se zavedajo morebitnih posledic v turistični sezoni. Hrvaški mediji so že poročali o alarmantnih odzivih v češki javnosti, saj so na Češkem pravilnik razumeli kot neposreden udarec za češke turiste.

Omejitve vnosa hrane bo sicer v prihodnjih dneh uvedla tudi Črna gora. Kot so sporočili s črnogorskega ministrstva za turizem, bodo lahko potniki ob vstopu v državo prinesli do kilogram suhega sadja ali zelenjave, pet litrov vode, dva litra brezalkoholne pijače in liter alkoholne pijače, poroča makedonska tiskovna agencija Makfax.