kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem krepko pod ničlo, tudi do minus 18 stopinj

Deli na:
Na Hrvaškem krepko pod ničlo, tudi do minus 18 stopinj

Foto: Reuters

Celinski del Hrvaške se je davi zbudil v krepko pod ničlo. Najbolj mrzlo je bilo v Crnem lugu v Gorskem kotarju in na zagrebškem letališču Pleso, kjer so namerili minus 18 stopinj Celzija. Ledeno je bilo tudi na vzhodu Hrvaške, od minus 17 v Slavonskem Brodu do minus deset v Osijeku. Konec tedna so zaradi snega umrle štiri osebe.

Sneg, ki je v noči na soboto prekril Hrvaško, je bil usoden za štiri osebe, ki so umrle med kidanjem snega na svojih dvoriščih. Starejše tri osebe so preminile v Osijeku in Valpovu, mlajša ženska pa v Pitomači, nedaleč od Bjelovara, je poročala Hrvaška televizija (HTV). Zdravniki opozarjajo vse, posebej kronične bolnike, naj se zaščitijo pred mrazom.

Meteorologi so za danes napovedali, da bodo najvišje temperature med minus pet in ničlo, na Jadranu pa do deset stopinj Celzija. Sicer pa je v drugi polovici dneva pričakovati rahlo sneženje, čez noč tudi ob obali.

Na vseh hrvaških cestah je obvezna zimska oprema, Hrvaški avto-klub (Hak) pa opozarja na meglo na odcepih avtocest med Zagrebom in Karlovcem ter med Novo Gradiško in Slavonskim Brodom. S Hrvaških železnic so sporočili, da mednarodni vlaki zamujajo do 60 minut, lokalni pa med 30 in 60 minut.



V Zagrebu je v noči na soboto padlo slabega pol metra snega. Toliko ga v tako kratkem času v hrvaški prestolnici ni zapadlo že vse od leta 1955.

Promet v mestu trpi še danes, spletni portali poročajo o prekinitvah tramvajskih povezav in odpovedih avtobusov v mestnem prometu. Celo v samem središča Zagreba nekatere ulice še niso očiščene, čeprav je zagrebški župan Milan Bandić pohvalil prizadevanja komunalnih služb pri čiščenju snega.

"Ko pade 40 centimetrov snega v 12 urah, ga ne moremo pojesti. Bog nas je nagradil, ker je sneg padel v petek in ne v nedeljo. Če ne bi bilo dragega Boga, bi bili Zagrebčani manj zadovoljni," je menil Bandić.