Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Hrvaškem denarna kazen za podjetje, povezano z mariborsko škofijo

Deli na:
Na Hrvaškem denarna kazen za podjetje, povezano z mariborsko škofijo

Foto: Bobo

Splitsko sodišče je danes zaradi nezakonite gradnje na otoku Brač s 50.000 kunami (6667 evrov) kaznovalo podjetje Sole Orto, ki je dejansko v lasti mariborske nadškofije, poroča novičarski portal index.hr. Drugi vlagatelj, hrvaško-slovenski podjetnik Ivan Kapetanović pa je bil pogojno obsojen na sedem mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let.

Gre za afero Junče ravan, ki je ime dobila po območju med zalivčkoma Stiniva in Tiha Vela na Braču, kjer je Kapetanovićevo podjetje Caballus-net načrtovalo gradnjo elitnega turističnega objekta Kraljestvo oljk. Projekt je vključeval prenovo 200 let stare stanovanjske vile in približno 4000 kvadratnih metrov zemljišč ob obali.

Težava je bila v tem, da so vlagatelji začeli izvajati ambiciozen projekt brez ustreznih dovoljenj, poudarja index.hr. Večji del obtožnice je sodišče sicer zavrnilo zaradi zastaranja, ker kazniva dejanja segajo v leto 2006.

Vidnar oziroma Sole orte kot pravna oseba in Kapetanović sta odgovorna, ker sta brez gradbenega dovoljenja začela gradnjo turističnega kompleksa na območju, ki je posebnega interesa za hrvaško državo. Med drugim sta nezakonito zgradila stopnice, zidove in tudi dva kilometra in pol ceste, je zatrdilo sodišče.

Index.hr poudarja, da se bo tožilstvo zagotovo pritožilo na današnjo odločitev, ker je zahtevalo zaporno kazen za oba investitorja.

Slobodna Dalmacija je lani pred začetkom sojenja v aferi Junča ravan razkrila povezave med Sole orto in mariborsko nadškofijo, ki je bila lastnica podjetja Gospodarstvo Rast, s tem pa tudi holdinga Zvon ena. Holding je bil lastnik podjetja Sole Orto, ki je po podatkih hrvaškega poslovnega registra večinski lastnik splitskega podjetja Akord. Direktor Akorda je Simon Zdolšek, ki je bil predsednik uprave Zvon Ena, je poročal splitski časnik.

Sicer je Slobodna Dalmacija letos poročala, da sta Caballus-net in Sole Orto rešila pred propadom staro vilo in zemljišče okrog nje, ki je bilo včasih znano po parkih in vrtovih.