GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na grških otokih rekordno število migrantov, Erdogan pa grozi, da bo v Evropo spustil sirske begunce

Deli na:
Na grških otokih rekordno število migrantov, Erdogan pa grozi, da bo v Evropo spustil sirske begunce

Foto: arhiv Reporterja

V Grčijo preko morja iz Turčije prihaja vse več migrantov. Na grških otokih so jih včeraj našteli več kot 26.000, kar je rekordno število po marcu 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V Sredozemskem morju je Malta zavrnila ladjo italijanske obalne straže z 90 prebežniki, ki so jih ponoči rešili v malteških vodah.

Kot je včeraj v sporočilu za javnost zapisala italijanska obalna straža, je Malta posadko ladje pozvala, naj sama prevzame odgovornost za rešene migrante in naj jih prepelje na južnoitalijanski otok Lampedusa, najbližje varno pristanišče. Kasneje je vendarle sporočila, da bo prevzela migrante, poroča dpa, ki se sklicuje na italijansko obalno stražo.

Ladja Ocean Viking, ki je v noči na nedeljo na Lampedusi izkrcala 82 migrantov, je včeraj v libijskih vodah rešila nove prebežnike. Po navedbah nevladne organizacije Zdravniki brez meja je bilo 48 migrantov na potapljajočem se lesenem čolnu okoli sto kilometrov od libijske obale, na krov pa so vzeli ženske, otroke in tudi novorojenčka.

Vse več migrantov v EU znova prihaja tudi iz Turčije prek Egejskega morja. Po navedbah grške obalne straže je včeraj na otoke Hios, Kos in Lezbos v Egejskem morju prispelo okoli 200 migrantov še 43 pa v mesto Aleksandropolis blizu meje s Turčijo.



Po podatkih grškega ministrstva za zaščito državljanov je na otokih v Egejskem morju trenutno več kot 26.000 migrantov, kar je rekordno število po marcu 2016, ko sta EU in Turčija sklenili dogovor o migrantih. Še aprila letos je bilo na grških otokih 14.000 migrantov, v zadnjih dveh mesecih pa se je migrantski tok iz Turčije v Grčijo okrepil.

EU je marca 2016 sklenila dogovor z Ankaro, v skladu s katerim naj bi EU vse migrante, ki bi iz Turčije nezakonito prispeli na grške otoke in s tem v unijo, vrnili v Turčijo. Slednji v skladu z dogovorom pripada več milijard evrov pomoči. Od sklenitve tega dogovora so v Turčijo vrnili zgolj 1904 ljudi. V istem obdobju so v državah članicah namestili 24.348 Sircev, ki so na ozemlje EU prispeli iz Turčije, navaja Deutsche Welle.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je nedavno zagrozil Evropi, da bo odprl meje za sirske begunce, če ne bo dobil dovolj mednarodne pomoči in podpore za svoje načrte o vzpostavitvi varnostnega območja na severu Sirije. Turčija sicer gosti največje število beguncev med vsemi državami. Imajo jih več kot štiri milijone, od tega 3,6 milijona iz Sirije.