stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Everestu umrl plezalec, dva pogrešajo

Deli na:
Na Everestu umrl plezalec, dva pogrešajo

Foto: Arhiv Reporterja

Na gori Mount Everest je umrl indijski plezalec, dva njegova kolega pa pogrešajo, so danes sporočili organizatorji odprave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S to nesrečo se je število mrtvih na najvišji gori sveta v tej sezoni, ki se je začela sredi aprila, povečalo na pet.

Indijski plezalec je v soboto dosegel 8849-metrski vrh, vendar se je med spuščanjem po ledenem zidu na t. i. Hillaryjevi stopnji zgrudil in naslednji dan umrl.

Bil je eden izmed štirih indijskih plezalcev, s katerimi so v baznem taboru stik izgubili v soboto popoldne, je povedal eden od organizatorjev odprave Loben Sherpa.

Organizatorji odprave so stik s člani odprave ponovno vzpostavili v nedeljo in dvema pomagali, da sta se spustila do tretjega tabora. Kje sta preostala dva plezalca, še vedno ni znano.

"Umrl je medtem, ko so ga nosili z gore. Poslali smo helikopter po Sunita, še vedno pa nimamo nobenih informacij o tem, kje sta preostala plezalca," je dejal Sherpa.

Več kot 350 plezalcev, med katerimi je bilo 140 tujcev, se je to sezono že uspešno povzpelo na najvišjo goro na svetu.

Samo v zadnjih nekaj dneh pa so v Himalaji umrli štirje alpinisti. V soboto je zaradi višinske bolezni umrla Avstralka, dan prej pa domnevno iz enakega razloga Nizozemec. V četrtek je na gori Lhotse, četrti najvišji gori na svetu, umrl nepalski vodnik, ki mu je spodrsnilo in je padel 2000 metrov globoko v prepad. Umrl pa je še en indijski plezalec, ki je zbolel med plezanjem z gore Dhaulagiri.

Vodniki in piloti helikopterjev so v tem času rešili 30 plezalcev, ki so se pritoževali zaradi višinske bolezni in ozeblin.

Nepal je za letošnjo pomladno sezono izdal 289 dovoljenj za dostop na Everest za tujce, potem ko so lani in predlani zaradi naravnih nesreč goro za plezalce zaprli. Lani je plaz, ki ga je povzročil potres, ubil 18 ljudi v baznem taboru, predlani pa je prav tako zaradi plazu umrlo 16 nepalskih vodnikov.

Od prvega vzpona na Everest leta 1953 do danes, je na gori umrlo več kot 300 ljudi, od katerih je bila večina Nepalcev. Alpinizem je glavni vir zaslužka za prebivalce ob Himalaji v Nepalu. Lanski potres, v katerem je umrlo 9000 ljudi, pa je ogrozil njihovo prihodnost.