kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Češkem zaradi zastrupitve z domačim žganjem že 12 mrtvih

Deli na:
Na Češkem zaradi zastrupitve z domačim žganjem že 12 mrtvih

Foto: Arhiv Reporterja

Zaradi zastrupitve s tihotapljenim žganjem, v katerem je bil očitno zelo nevaren metanol, je na Češkem po zadnjih podatkih umrlo že 19 ljudi, 24 pa se jih je znašlo v bolnišnici, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Mnogi od zastrupljenih v bolnišnicah so v umetni komi. Njihovo stanje je kritično. Nekateri so oslepeli, so poročali češki mediji.

Največ žrtev najhujše zastrupitve z alkoholom v zadnjih treh desetletjih na Češkem beležijo na vzhodu države. A od minulega četrtka, ko so zabeležili prvi dve smrtni žrtvi, se preplah širi. O zastrupitvah poročajo tudi iz okolice Prage.

Policija je v povezavi z zastrupitvami v minulih dneh priprla dva moška, ki pa naj ne bi bila kriva za zastrupitve. Izvaja tudi nenapovedane kontrole v restavracijah, kantinah in trgovinah z alkoholnimi pijačami, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaenkrat je videti, da je vir zastrupljenega žganja en sam.

Ob domači proizvodnji žganih pijač včasih nastaja metanol namesto alkohola. Za razliko od alkohola pa je precej bolj strupen - ob zaužitju lahko povzroči slepoto in okvaro jeter, v visokih koncentracijah pa je smrtonosen. Uporabljajo ga sicer pri izdelavi sredstev proti zamrzovanju ali pri proizvodnji goriv.

Češka se lahko "pohvali" z največjo porabo piva na prebivalca na svetu, medtem ko jo v zaužitju alkohola med odraslimi prekaša le Moldavija, kažejo lanski podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).