profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Češkem pred volitvami predsednika zapleti zaradi podpisov

Deli na:
Na Češkem pred volitvami predsednika zapleti zaradi podpisov

Na Češkem pred prvimi neposrednimi volitvami predsednika države, ki bodo potekale januarja, prihaja do velikih zapletov. Notranje ministrstvo je namreč izvedlo preliminaren naključen pregled podpisov podpore, ki so jih zbrali predsedniški kandidati, in izločilo kar polovico.

O tem so najprej poročali češki mediji, nato pa je to potrdil še neimenovani vir na ministrstvu. Kot je pojasnil, so doslej preverili le majhen del podpisov, a zaenkrat je bilo tako, da vsakega drugega podpisnika v centralnem registru prebivalstva niso mogli najti.

Za vložitev kandidature za sodelovanje na predsedniških volitvah so na Češkem potrebni podpisi ali 20 poslancev ali desetih senatorjev ali pa 50.000 državljanov. Predvsem nestrankarski kandidati, ki ne morejo računati na svoje kolege v poslanskih klopeh, se ponavadi obračajo na navadne državljane.

Če bo končen izid preverjanja podpisov državljanov podoben, kot je bil preliminaren, več aspirantov ne bo izpolnjevalo pogojev za uradno predsedniško kandidaturo. Zares mirna sta lahko samo dva - nekdanja premiera Jan Fischer in Miloš Zeman, saj sta oba zbrala po več kot 100.000 podpisov podpore, piše APA.


Razloga za strah sicer nimajo tudi tisti, ki so svojo kandidaturo podkrepili s podpisi poslancev ali senatorjev. Med njimi so zunanji minister Karel Schwarzenberg, podpredsednik senata Premysl Sobotka in namestnik vodje socialdemokratov Jiri Dienstbier.

Na Češkem bodo predsednika države tokrat prvič izbirali neposredno volivci - potem ko so prejšnje volitve predsednika leta 2008, ki so bile še posredne in so potekale na skupni seji spodnjega in zgornjega doma parlamenta, spremljali dramatični prizori ter anonimne grožnje in izsiljevanje.

Prvi krog bo 11. in 12. januarja prihodnje leto, če nobeden od kandidatov na njem ne bo dosegel absolutne večine, pa bo dva tedna kasneje sledil še drugi krog, še poroča APA.