ana maria mitić Dobra karma

Solze nesrečnih ljubezni Ane Marie Mitić je njen...

koronavirus-slovenija Svet24.si

Vlada bo odločila o ukrepih za naslednji teden. ...

anton stres pl2 Reporter.si

Škofovska Komisija Pravičnost in mir kritizira ...

covid-19, koronavirus, reševalno vozilo, urgenca Svet24.si

Mateja Logar: »Število postelj v enotah za ...

Screenshot 2020-10-28 at 17.26.07 Necenzurirano

Skrivnostni obisk pri Janezu Janši

brad-pitt-girlfriend Odkrito.si

Konec Bradove nove ljubezni?

žorž Njena.si

Umrl Žorž iz serije Najini mostovi

Svet

Na Češkem, Poljskem in Madžarskem padajo rekordi, ponekod primanjkuje zdravnikov in postelj za bolnike

Deli na:
Na Češkem, Poljskem in Madžarskem padajo rekordi, ponekod primanjkuje zdravnikov in postelj za bolnike

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Tako na Češkem kot na Poljskem so včeraj potrdili doslej najvišje število okužb s koronavirusom na dnevni ravni. Iz Češke poročajo o 11.105 primerih, iz Poljske pa o 9622. Znova je številka visoka tudi na Slovaškem, od koder po petkovih rekordnih več kot 2000 okužbah poročajo o 1968 primerih. Nov rekord so zabeležili tudi na Madžarskem.

Na Češkem, ki šteje okrog 10,7 milijona prebivalcev, so rekordno število zabeležili že tretji dan zapored - v četrtek so potrdili prek 9700 primerov, dan prej pa prek 9500. V zadnjih dneh so tudi močno okrepili testiranje.

Vlada je v četrtek naznanila, da bo z namenom postavitve začasnih bolnišnic kupila okrog 4000 postelj. V petek je zdravstveni minister pozdravil poziv zdravniških vrst kolegom v tujini, naj se vrnejo in pomagajo v domačih bolnišnicah.

Od srede so na Češkem zaprti vsi gostinski obrati, v javnosti je prepovedano uživanje alkohola, šole so prešle na pouk na daljavo. Tako zunaj kot znotraj se lahko srečuje največ šest ljudi, športni in kulturni dogodki so prepovedani.

Tudi na Poljskem so z 9622 primeri potrdili največ okuženih v enem dnevu doslej. Pred tem so o rekordu poročali v četrtek, ko so našteli skoraj 8100 primerov. V zadnjem dnevu je umrlo še 84 obolelih s covidom-19, navaja zdravstveno ministrstvo.Včeraj so v državi zaradi poslabšanja razmer začenjale veljati tudi nove omejitve. Obvezno je nošenje mask povsod v javnosti, zaprli so bazene in fitnes centre, na športnih prizoriščih ne bo več smelo biti gledalcev. Na t. i. rdečih območjih je zbiranje omejeno na deset ljudi, univerze in srednje šole prehajajo na pouk na daljavo, medtem ko bodo drugod v državi kombinirali delo v učilnicah in doma.

Zaostrovanje razmer se že odraža na stanju v bolnišnicah. Poljski mediji poročajo o obolelih s covidom-19, ki jih vozijo naokoli, da bi našli prosto posteljo zanje. Primanjkuje medicinskega osebja, prav tako naj bi se zniževali standardi zdravstvene oskrbe obolelih.

O vse slabših razmerah v bolnišnicah poročajo tudi iz Slovaške, kjer prav tako narašča število okuženih. Po petkovih rekordnih 2075 primerih so jih v zadnjem dnevu potrdili 1968. Primanjkovalo naj bi zlasti zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rekordno število dnevnih okužb so danes zabeležili tudi na Madžarskem. V zadnjih 24 urah so potrdili 1.791 novih primerov, največ od začetka pandemije.

Loading...