franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na bojiščih v tujini se bori 154 državljanov BiH

Deli na:
Na bojiščih v tujini se bori 154 državljanov BiH

Foto: Reuters

Po podatkih obveščevalnih služb in policije Bosne in Hercegovine se 154 državljanov BiH trenutno bori na bojiščih v tujini, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Kar 150 vojakov se bori v Siriji, štirje pa v Ukrajini, kažejo podatki državne agencije za preiskave in zaščito (Sipa), ki jih je včeraj objavil sarajevski Dnevni avaz.

V agenciji Sipa poudarjajo, da skladno s svojimi pristojnostmi redno zbirajo podatke o odhodih državljanov BiH na bojišča v tujino ter njihovem priključevanju paravojaškim enotam.

Po podatkih, ki jih je že prej objavilo tožilstvo BiH, je v bojih v Siriji na strani islamskih skrajnežev doslej umrlo najmanj 30 državljanov BiH.

Zaradi novačenja mladih fantov iz BiH v vrste skrajne Islamske države (IS) so septembra prijeli 20 ljudi pod vodstvom Bilala Bosnića, imama iz Bužime pri Veliki Kladuši.

Čeprav BiH uradno ni pristopila k mednarodni koaliciji, ki se na čelu z ZDA bori proti IS, ima Washington BiH za zaveznico v tem boju.

Namestnik pomočnika ameriškega državnega sekretarja Hoyt Brian Yee, ki se je ta teden mudil na delovnem obisku v BiH, je lokalnim medijem povedal, da so ZDA zadovoljne z dejstvom, da BiH sodeluje v boju proti ekstremizmu, še posebej zato, ker je IS zelo nevarna prav na Balkanu.

"To je grožnja celotni Evropi, še posebej pa je opazno stanje na Balkanu, od koder je število borcev na bojiščih v tujini posebej veliko v primerjavi s številom prebivalcev," je po navedbah Hine med drugim dejal Yee