Revija Reporter
Svet

Na Bavarskem se končuje večna prevlada CSU

STA

14. okt. 2018 5:55

Deli na:

CSU je v težavah.

Profimedia

Na Bavarskem bo danes 9,5 milijona volivcev odločalo o novi sestavi deželnega parlamenta. Glede na napovedi se bo končala večna prevlada Krščansko-socialne unije (CSU), saj lahko stranka računa le na okoli 33 odstotkov glasov. V najbogatejši nemški deželi se po volitvah torej obeta koalicija, šele druga v šestdesetih letih.

Volitve v največji nemški deželi bodo hud preizkus za obe tradicionalni stranki - CSU in socialdemokrate (SPD). Čeprav je bila SPD na zadnjih volitvah leta 2013 z okoli 20 odstotki podpore druga, bi lahko tokrat po najbolj črnih scenarijih pristala celo na četrtem mestu z okoli 10 odstotki podpore.

Največ veselja se pričakuje pri Zelenih, ki so v zadnjih mesecih uspešno prepričali kar nekaj pobeglih podpornikov CSU. Ankete stranki napovedujejo okoli 18-odstotno podporo, s čimer bi lahko Zeleni celo dobili priložnost, da poskusijo sestaviti koalicijo.

Po pričakovanjih bo vstop v deželni parlament uspel še skrajno desni Alternativi za Nemčijo in konservativnim Svobodnim volivcem po z okoli 10 odstotki ter liberalcem (FDP), ki bi z okoli petimi odstotki za las ujeli prag.

Na volitvah se sicer za glasove skupno poteguje kar 18 strank. Volišča bodo odprta od 8. do 18. ure. Prve rezultate vzporednih volitev je pričakovati že ob zaprtju volišč, začasne rezultate pa pozno zvečer ali celo naslednji dan.