fashion 2 Svet24.si

Našli smo šest let stare fotografije Dončićeve...

ženska Dobra karma

Bolezenski znaki se najprej najavijo v sanjah

pernod ricard Svet24.si

Šefi jih silijo, da v službi pijejo liker

uroš rožič, špela gavez Svet24.si

Med delom se je Urošu nož zapičil v dimlje: z ...

V hrvaški prestolnici je potekala maša za Tita Dobra karma

Je Tito umrl kot musliman?

_BVP0088 Njena.si

Kamere zamolčale, zakaj ga Kmetje niso marali

denis toplak Njena.si

Nepredstavljivo: Denis Toplak postal žrtev?

Svet

Mueller: Če bi bili prepričani, da Trump ni prekršil zakona, bi to v poročilu povedali

Deli na:
Mueller: Če bi bili prepričani, da Trump ni prekršil zakona, bi to v poročilu povedali

Robert Mueller vodi preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. - Foto: Profimedia

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 Robert Mueller je danes v prvi izjavi po začetku zdaj že končane preiskave zatrdil, da so se Rusi vpletali v volitve z namenom škodovati demokratki Hillary Clinton. Predsednika Donalda Trumpa pa ni obtožil oviranja pravosodja, ker da za to ni imel pravnih možnosti.

Ponovno pa je zatrdil, da ni dvoma o tem, da so se Rusi sistematično vpletali v volitve.

Kot je pojasnil, Trumpa ni obtožil - ne zato, ker predsednik ni oviral pravosodja, ampak zaradi dolgoletne politike pravosodnega ministrstva ZDA, da aktualnega predsednika ne more obtožiti zločina.

Mueller je dejal, da je zato po ustavi možna druga pot, kar lahko pomeni le kongres in proces impeachmenta oziroma odstavitve predsednika ZDA.

"Ne bi bilo pošteno nekoga obtožiti, če za to obtožbo ne more biti sodne rešitve," je dejal v pojasnilu, zakaj ni vložil obtožnice proti Trumpu.

"Ustava za formalno obtožbo predsednikovih kršitev zahteva drugačen proces kot pa pravosodni sistem," je dejal.

"Predsednika ni mogoče obtožiti zveznega zločina, dokler je na položaju. To bi bilo neustavno. Četudi je obtožnica zapečatena in skrita pred javnostjo," je dejal in zavrnil ugibanja o morebitnem obstoju zapečatene obtožnice proti Trumpu, ki bi jo uporabili, ko zapusti položaj predsednika.

Mueller je pojasnil, da ima njegovo preiskovalno poročilo dva dela. Prvi del opisuje številna prizadevanja Rusije, da vpliva na volitve 2016, kjer so preiskovalci sklenili, da ni dovolj dokazov za obtožnico o širši zaroti.

Drugi del je zadeval oviranje pravosodja oziroma preiskave. "Če bi bili prepričani, da predsednik ni prekršil zakona, bi to v poročilu povedali," je dejal Mueller.

Kongresni demokrati so Muelllerja že večkrat pozvali, naj priča v kongresu. A nekdanji direktor FBI jim je danes sporočil, da njegovo pričanje ne bi bilo primerno in da ne bi povedal ničesar, kar ni objavljeno v preiskovalnem poročilu.

Po Muellerjevi razlagi, ki ustvarja veliko luknjo v Trumpovi trditvi, da ga je preiskovalno poročilo opralo vse krivde, so se s strani demokratov povečali pritiski za sprožitev postopka impeachmenta, predsednikov prvi odziv pa je bil zgovoren sam po sebi."Od Muellerjevega poročila se ni nič spremenilo. Ni bilo dovolj dokazov in potemtakem je oseba v naši državi nedolžna. Primer je končan! Hvala vam.", je tvitnil Trump.

Tudi njegov odvetnik Rudy Giuliani, sicer nekdanji zvezni tožilec, je na televiziji Fox pojasnil, da je za nedolžnost v ZDA dovolj, če ni obtožnice.

Bela hiša je medtem sporočila, da je preiskava končana, Mueller pa je povedal, da nima kaj dodati in ne načrtuje pričanja v kongresu. "Poročilo je bilo jasno - nobenega sodelovanja, nobene zarote - in pravosodno ministrstvo je potrdilo, da ni bilo oviranja pravosodja," je sporočila Bela hiša.

Demokrati so iz Muellerjeve izjave potegnili povsem drugačen sklep, kakor tudi doslej edini republikanec, ki trdi, da je prebral Muellerjevo poročilo in skupaj z 900 nekdanjimi zveznimi tožilci ZDA sklenil, da je predsednik oviral pravosodje in je potrebno sprožiti impeachment.

"Kongres, žoga je na našem igrišču," je tvitnil republikanski kongresnik iz Michigana Justin Amash, ki upa, da bo v svojem volilnem okrožju politično preživel kljub načelnosti.

Demokrati z impeachmentom mencajo že od objave Muellerjevega poročila, vendar se zavedajo, da gre pri tem bolj za politični kot pravosodni postopek, brez podpore javnosti pa se bodo tepli z mlini na veter.

V predstavniškem domu bi Trumpa zlahka obtožili, ker imajo večino. V senatu, ki pri impeachmentu nastopa v vlogi sodnika in porote, pa bi zaradi republikanske večine pogoreli in Trumpu pred volitvami 2020 omogočili, da ponovno razglasi nedolžnost.

Sedaj kaže, da se bo izgovarjanje na politiko kmalu izpraznilo. "Muellerjeva izjava je jasna. Kongres ima pravno in moralno obvezo, da nemudoma sproži postopek impeachmenta," je tvitnil predsedniški kandidat senator Cory Booker iz New Jerseyja.

"Ker posebni tožilec ni mogel vložiti obtožnice proti predsedniku, mora na zločine, laži in druge kršitve odgovoriti kongres. To bomo storili, ker nihče - niti predsednik ZDA - ni nad zakonom," je tvitnil predsednik pravosodnega odbora v predstavniškem domu newyorški demokrat Jerry Nadler.

Podobno mnenje sta izrazili tudi predsedniški kandidatki, senatorki Kamala Harris in Elizabeth Warren, pritisk na predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi za začetek impeachmenta pa se bo le še stopnjeval.

loading...
Loading...