ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Lovro in zaročni prstan Njena.si

Ljubezen po domače: Čustveno ozadje zaročnega ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Most na Pelješac zgrajen, poleti naj bi se po njem že vozili

Deli na:
Most na Pelješac zgrajen, poleti naj bi se po njem že vozili

Most na Pelješac - Foto: Bobo

Po natanko 1277 dneh se je sredi tedna končala gradnja mostu na Pelješac, zdaj poteka še tehnični pregled. Cesto, ki povezuje most in Jadransko magistralo, bodo za promet odprli to poletje, dela na drugih povezovalnih cestah pa bodo končana predvidoma do konca leta 2022, so sporočili iz družbe Hrvatske autoceste.

Kitajsko podjetje CRBC je gradnjo mostu začelo 30. julija 2018, rok za konec del pa je bil 36 mesecev in 29 dni. Za uradni konec gradnje bo veljal opravljen tehnični pregled, ki bi se moral končati v ponedeljek, 31. januarja. To pomeni, da je gradnja Pelješkega mostu, enega od največjih gradbenih projektov na Hrvaškem v zadnjih letih, trajala 52 dni dlje, kot so načrtovali.

Na zamudo pri gradnji je vplivala pandemija covida-19, zaradi katere so dela nekaj časa stala. Mnogi zato menijo, da se je gradnja končala celo pred določenim rokom.

Pred dnevi so čez most že peljali prvi tovornjaki, s katerimi so preverili njegovo nosilnost, zdaj pa ga morajo na obeh straneh povezati še s kopnim. Najprej, in sicer do letošnjega poletja, bodo končali povezovalno cesto od Jadranske magistrale do mostu in novo cesto od mostu do cestnega vozlišča Prapratno. Preostali del ceste od stonske obvoznice do mesta Doli bi moral biti končan do konca tega leta. Skupno bodo zaradi Pelješkega mostu zgradili 32,5 kilometra novih državnih cest.

S Pelješkim mostom bo Hrvaška prvič v zgodovini samostojne države povezana v enotno celoto, skrajni jug države pa ne bo več ločen od matice. Kot je za tportal.hr povedal predsednik uprave Hrvatskih autocesta Josip Škorić, je bilo na ogromnem gradbišču med gradnjo mostu tudi po 20 plovil, 600 delavcev pa je v most načrpalo skoraj 70.000 kubikov betona.