stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moskva ZDA obtožila ugrabitve ruskega državljana

Deli na:
Moskva ZDA obtožila ugrabitve ruskega državljana

Foto: Reuters

Moskva je včeraj Washington obtožila ugrabitve ruskega državljana. Gre za razvpitega informacijskega pirata Romana Seleznjova, ki so ga ameriške oblasti pridržale konec tedna, sedaj pa mu grozi obtožnica zaradi distribucije ukradenih podatkov s kreditnih kartic.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek potrdilo, da so 30-letnega Selezneva, ki je tudi sin poslanca dume iz vrst ultranacionalistične Liberalno-demokratske stranke, pridržali, nato pa prepeljali na otok Guam, ki je pod ameriško pristojnostjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva so Seleznjova prijeli na mednarodnem letališču v Maleju na Maldivih, ko je bil na poti v Moskvo. Na ruskem zunanjem ministrstvu so to označil za "sovražen korak".

Poudarili so, da ruska diplomacija o aretaciji, ki so jo opisali kot dejansko ugrabitev, ni bila obveščena in da se kaj takega ni zgodilo prvič. Pri tem so med drugim spomnili na podobno afero s trgovcem z orožjem Viktorjem Butom, ki so ga v ZDA obsodili na 25 let zapora.

Od Washingtona sedaj v Moskvi pričakujejo verodostojno razlago dogajanja, pojasnila pa terjajo tudi od Maldivov.

Seleznjova, ki je med pirati znan kot Track2, bremenijo, da je vdiral v računalniške sisteme in vanje nameščal programsko opremo s ciljem kraje številk kreditnih kartic. To naj bi se dogajalo med oktobrom 2009 in februarjem 2011.

Glede na obtožnico, ki jo je leta 2011 izdala ameriška država Washington, je Seleznjov s sodelavci ukradel prek 200.000 številk kreditnih kartic, zaradi česar naj bi banke utrpele za več kot 800.000 evrov izgub. V primeru obsodbe mu grozi do 67 let zapora. V državi Nevada ga ob tem bremeni ločena obtožnica zaradi izsiljevanja.