sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Moskva zavrača nizozemsko poročilo: "Raven nelogičnosti je izven vseh norm"

Deli na:
Moskva zavrača nizozemsko poročilo: "Raven nelogičnosti je izven vseh norm"

Foto: Reuters

Rusija se nikakor ne strinja z zaključki mednarodne preiskave strmoglavljenja malezijskega letala lani nad Ukrajino in namerava nadaljevati lastno preiskavo, je danes zatrdila ruska zvezna agencija za letalstvo Rosaviacija. Preiskovalci, na čelu katerih so Nizozemci, so v torek sporočili, da je letalo sestrelil raketni sistem Buk ruske izdelave.

"Seznanili smo se s poročilom in (...) Rusija se nikakor ne strinja z njegovimi zaključki. So povsem netočni," je na novinarski konferenci dejal namestnik direktorja ruske agencije Oleg Storčevoj.

"Raven nelogičnosti je izven vseh norm," je zatrdil in dodal, da so odgovori, ki so jih Nizozemci ponudili na njihova vprašanja, "neutemeljeni, delni in niso podkrepljeni z dejstvi". "Služili so le podkrepitvi njihove različice," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nizozemski preiskovalci so v torek predstavili zaključke preiskave o sestrelitvi letala Malaysie Airlines, ki je strmoglavilo 17. julija lani nad vzhodom Ukrajine. V preiskavi je sodelovalo tudi več drugih držav, vključno z Rusijo, Ukrajino in ZDA.

Poročilo, ki ne določa krivca za tragedijo, ugotavlja, da je letalo sestrelila raketa iz sistema Buk, ki je ruske izdelave.

Kot je danes zatrdil Storčevoj, so nizozemski preiskovalci pred Rusijo do zadnjega skrivali, da so na kraju strmoglavljenja našli ostanke rakete Buk. "Na žalost je bilo naše sodelovanje v tej preiskavi omejeno na podatke, ki so nam jih želeli posredovati," je dejal.

Moskva je sicer že v torek zvečer sporočila, da ima "resne dvome" glede cilja mednarodne preiskave, katere namen je bil razjasniti okoliščine tragedije, v kateri je umrlo 298 ljudi.

Preiskava dejansko želi "iti po bližnjicah in določiti krivca", je menil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je tudi ocenil, da je bil pristop preiskovalcev "očitno tendenciozen in pristranski", še piše AFP.