mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Morales »nezadovoljen« sprejel opravičilo evropskih držav

Deli na:
Morales »nezadovoljen« sprejel opravičilo evropskih držav

Foto: Reuters

Bolivijski predsednik Evo Morales je sprejel opravičila Francije, Španije, Italije in Portugalske, ki so njegovemu letalu odrekle dovoljenje za prelet njihovega ozemlja, ker naj bi bil na krovu ameriški ubežnik Edward Snowden. V omenjene države se bodo vrnili tudi bolivijski veleposlaniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Rad bi dejal, da kljub temu, da nismo povsem zadovoljni, sprejemamo opravičila štirih držav kot prvi korak, saj želimo nadaljevati odnose z njimi," je dejal Morales. Predsednik je napovedal tudi, da bo veleposlanike, ki jih je iz omenjenih držav poklical na posvetovanje, poslal nazaj.

A hkrati se Bolivija ne želi odpovedati pravici do sprožitve postopkov pred ustreznimi mednarodnimi organizacijami, saj želi zagotoviti, da se incident ne bo ponovil.

Moralesova pot iz Moskve v La Paz se je 2. julija občutno podaljšala, potem ko so njegovemu letalu Španija, Italija, Francija in Portugalska zaprle zračni prostor zaradi suma, da je na krovu nekdanji analitik ameriške agencije za nacionalno varnost Snowden, ki ga ZDA iščejo zaradi objave zaupnih podatkov.

Zato je bilo Moralesovo predsedniško letalo prisiljeno pristati na dunajskem letališču, kjer je bilo kar 13 ur. Na letalu Snowdna ni bilo, tako kot je ves čas trdil La Paz.

Bolivija se je zaradi incidenta pritožila pri ZN in pri komisiji ZN za človekove pravice. La Paz trdi, da so evropske države kršile mednarodne dogovore o zračnem prometu in ogrozile predsednikovo življenje.