Revija Reporter
Svet

Modijevi privrženci že slavijo zmago, a ta je bolj kisla

STA

4. jun. 2024 16:28 Osveženo: 16:33 / 04. 6. 2024

Deli na:

Modijevi privrženci slavijo zmago na volitvah.

Profimedia

Na volitvah v Indiji je glede na polovico preštetih glasov slavila desetletje vladajoča hindujska nacionalistična stranka premierja Narendre Modija, kateremu se tako obeta tretji zaporedni mandat. Stranko Bharatiya Janata (BJP) je podprlo skoraj 39 odstotkov volivcev, je razvidno iz danes objavljenih podatkov indijske volilne komisije.

Po več kot 95 odstotkov preštetih glasov je BJP skupaj s koalicijskimi zavezniki osvojila najmanj 292 sedežev, za večino v 543-članskem spodnjem domu parlamenta bi jih potrebovala 272.

Po zadnjih volitvah leta 2019 je imela vladajoča koalicija sicer 353 sedežev. Pri zavezništvu pod vodstvom BJP so tokrat upali, da jih bodo osvojili več kot 400, poroča britanski BBC.

Bi se pa tokrat glede na podatke volilne komisije lahko prvič po desetletju BJP izmuznila samostojna večina, kar pomeni, da se bo morala zanašati na svoje koalicijske partnerje.

Sama BJP je namreč osvojila nekaj manj kot 37 odstotkov glasov, v njenih rokah pa je tako zaenkrat približno 240 poslanskih sedežev, medtem ko je pred petimi leti zasedla 303.

Modi si je v svojem volilnem okrožju v Varanasiju že zagotovil vnovično izvolitev s prednostjo 152.000 glasov. Pred petimi leti je zmagal s prednostjo skoraj pol milijona glasov.

Glavna opozicijska Kongresna stranka naj bi po drugi strani skoraj podvojila svoje dosedanje število poslanskih mest - z 52 na 89, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci imajo petletni mandat, izvoljeni pa so po večinskem volilnem sistemu, kar pomeni, da v posameznem okrožju zmaga kandidat, ki dobi največ glasov. 131 sedežev je rezerviranih za pripadnike kast in plemen, ki veljajo za deprivilegirane. Gre za okoli četrtino prebivalcev države.

Volitve so v več fazah potekale od 19. aprila, v tem času se je zvrstilo sedem volilnih dni. Udeležilo se jih je rekordnih 642 milijonov volivcev. Je pa bila volilna udeležba s 66,3 odstotka skoraj odstotno točko nižja kot leta 2019. Skoraj polovica med njimi - 312 milijonov - je bilo volivk.

V Indiji z 1,4 milijarde prebivalci je skoraj milijarda volilnih upravičencev. Volišč je bilo več kot milijon, pri organizaciji volitev pa je sodelovalo 15 milijonov ljudi.