stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mladoletnega prijatelja münchenskega napadalca izpustili na prostost

Deli na:
Mladoletnega prijatelja münchenskega napadalca izpustili na prostost

Foto: Getty Images

Mladoletnega prijatelja napadalca, ki je v petek v strelskem pohodu v Münchnu ubil devet ljudi, so včeraj izpustili na prostost. Šestnajstletnega Afganistanca so zaradi suma, da bi lahko vnaprej vedel za napad, aretirali v nedeljo zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Begunec iz Afganistana se je z 18-letnim Alijem Davidom Sonbolyjem, ki je izvedel napad, srečal na kraju napada tik pred strelskim pohodom. Na morebitno srečanje so postali pozorni, potem ko je policija odkrila sporočila, ki sta si jih napadalec in njegov prijatelj izmenjala prek mobilne aplikacije WhatsApp, je včeraj dejal glavni münchenski tožilec Thomas Steinkraus-Koch.

Po mnenju tožilstva je 16-letnik vedel, da je imel napadalec, ki je po napadu sodil tudi samemu sebi, pred strelskim pohodom pri sebi orožje. Oblasti so sporočile, da ga bodo obtožili, ker policije ni obvestil o zločinu.

Vendar ga je policija včeraj popoldan izpustila iz pripora, saj je sodnik preklical nalog za aretacijo, so sporočili s tožilstva. Izpustili so ga zaradi pomanjkanja trdnih sumov in dokazov.

Oblasti so mladoletnika obravnavale na podlagi suma, da bi lahko zato, ker je bil na kraju napada in ker bi lahko vedel za orožje, "vedel nekaj o napadu". Kraj napada je sicer zapustil pred začetkom strelskega pohoda.

Policija je sporočila, da so 18-letnega Nemca iranskega rodu navdihnili drugi množični strelski napadi po svetu in ne skrajne skupine, kot je sunitska skupina Islamska država.

Poleg tega je imel Sonboly tudi duševne težave, s katerimi se je soočal tudi njegov prijatelj. Spoznala naj bi se ravno na psihiatričnem zdravljenju pred letom dni. Tam naj bi mladi Afganistanec tudi izvedel za prijateljevo navdušenje nad strelskimi pohodi, kot je bil tisti, v katerem je desničarski skrajnež Anders Behring Breivik na Norveškem pred petimi leti ubil 77 ljudi.