Revija Reporter
Svet

Mjanmarska nobelovka: Ni še čas za zmagoslavje

STA

2. apr. 2012 7:03 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Voditeljica mjanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je, potem ko si je po navedbah svoje stranke, Narodne lige za demokracijo (NKD), na nedeljskih nadomestnih volitvah zagotovila sedež v parlamentu, izpostavila zmago ljudi, hkrati pa posvarila pred zmagoslavjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Če bodo tudi uradno potrdili njeno zmago, bo 66-letna veteranka mjanmarske politike in Nobelova nagrajenka za mir prvič zasedla poslanski sedež v državi, ki se je nekoč imenovala Burma. To bo hkrati ena od zadnjih velikih sprememb v državi, potem ko se je lani po več desetletjih končala vladavine vojske.

"Besede in dejanja aktivistov lahko škodijo ali užalostijo druge stranke in treba se jim je v celoti izogniti. Vsem članom NLD želim sporočiti, da je zmaga ljudi dostojanstvena zmaga," je dejala Suu Kyijeva, ki je 15 let preživela v hišnem priporu.

Po podatkih NLD je stranka na nedeljskih nadomestnih volitvah osvojila skoraj vse poslanske mandate, čeprav to ne bo spremenilo razmerja moči v mjanmarskem parlamentu, ki je pod nadzorom vojske in njenih političnih zaveznikov. Uradnih rezultatov nedeljskih nadomestnih volitev še niso objavili.

Za 45 sedežev v 664-članskem parlamentu, ki so ostali prazni po lanskem oblikovanju vlade, se je poleg Suu Kyijeve potegovalo še 44 članov njene Narodne lige za demokracijo (NLD), skupno pa 160 kandidatov iz 17 strank.

Proti Mjanmaru so bile v zadnjih dveh desetletjih uvedene ostre sankcije zaradi kršitev človekovih pravic. Vojaška hunta je državo vodila od leta 1962 do volitev leta 2010, ko je oblast prevzela vojski naklonjena Stranka unije solidarnosti in razvoja.