Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milijonski protesti svarilo za brazilsko predsednico

Deli na:
Milijonski protesti svarilo za brazilsko predsednico

Foto: Reuters

Brazilska predsednica Dilma Rousseff se je v ponedeljek zavzela za pogovore z njenimi kritiki, katerih število narašča. Hkrati je dan po množičnih protestih, ki so potekali po vsej državi, dejala, da mora njena vlada pokazati ponižnost. Obljubila je tudi, da bo v prihodnjih dneh razkrila paket obsežnih političnih reform.

Rouseffova je še dejala, da mora njena vlada začeti dialog z družbo. Pozvala je tudi k enotnosti v državi, stranke celotnega političnega spektra pa, naj bodo pozorne na naraščajočo jezo na brazilskih ulicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dejala je še, da je zavezana vladati 200 milijonom Brazilcem, "tistim, ki so glasovali za njo, in tistim, ki niso". Glede nedeljskih množičnih protestov je dejala, da "včeraj, ko je videla na stotisoče civilistov, ki so protestirali, ni mogla, da ne bi pomislila, da se je bilo vredno boriti za svobodo".

Rousseffova je pred manj kot pol leta za las zmagala v drugem krogu predsedniških volitev, zaradi afere v povezavi z državno naftno družbo Petrobras pa se je že znašla pod pritiski k odstopu.

Po vseh večjih mestih v državi so v nedeljo potekali množični protivladni protesti, ki se jih je udeležilo več dva milijona ljudi, na njih pa je bila glavna zahteva odhod predsednice. Po poročanju britanskega dnevnika Financial Times so protesti potekali v najmanj 160 mestih. Samo v Sao Paulu, ki velja za poslovno središče Brazilije, se je na ulicah zbralo več kot milijon protestnikov. Poleg afere Petrobras so številni Brazilci vedno bolj nezadovoljni zaradi razmer v zdravstvu in inflacije.

Nov udarec je brazilska predsednica doživela v ponedeljek, ko so visokega predstavnika njene vladajoče Delavske stranke, blagajnika stranke Joaa Vaccarija, uradno obtožili korupcije in pranja denarja v aferi Petrobras. Vaccari je obtožen, da je pozival k plačilu podkupnin v obliki donacij za stranko. Na tak način naj bi prejel okoli štiri milijone realov (1,1 milijona evrov).

Afera Petrobras, ki že velja za največjo korupcijsko afero v državi, zadeva istoimenski naftni koncern, kjer naj bi pri podeljevanju naročil prihajalo do sistematičnega podkupovanja, v katero naj bi bili vpleteni tako posamezni politiki kot politične stranke. Večina nepravilnosti se je dogajala prav v času, ko je bila Rousseffova predsednica nadzornega sveta.

Doslej so sprožili preiskavo proti 13 senatorjem, 22 namestnikom in dvema guvernerjema.