sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Milanović obrnil ploščo in hvali Slovenijo

Deli na:
Milanović obrnil ploščo in hvali Slovenijo

Foto: Reuters

Hrvaški premier Zoran Milanović je v Bruslju dobil odgovor, da gradnja zidov na meji ni ustrezna rešitev za reševanje problema beguncev, ki množično prihajajo v Evropo. Kot je dejal, je na nedavnem vrhu EU vprašal voditelje Nemčije, Avstrije in Švedske, ali naj Hrvaška tako kot Madžarska postavi na meji ograjo, pa so mu odgovorili, da ne.

Iz virov blizu nemške vlade je bilo v petek po poročanju nemške tiskovne agencije dpa slišati, da madžarska postavitev ograje na meji s Srbijo in Hrvaško ter posledično zaprtje zelene meje ne rešuje problema migracij. "Za to v tem trenutku ni nobene potrebe. Ti ukrepi so v nasprotju z našimi poskusi vzpostavitve solidarnosti znotraj EU," so navedli.

Podobno je nemška kanclerka Angela Merkel povedala v pogovoru za včerajšnjo izdajo časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Tudi mreža ne more ustaviti obupanih ljudi," je dejala. "Naše meje seveda lahko nadziramo. Ne moremo in ne želimo pa jih povsem zapreti. To nam ne bi uspelo niti z žico, kot kaže primer Madžarske," je dodala.

V Nemčiji so zaradi beguncev pred časom uvedli nadzor na meji z Avstrijo. Oblasti nemške zvezne dežele Bavarske, ki meji na Avstrijo, so včeraj dopoldne spuščale na svoje ozemlje okoli 30 ljudi na uro, popoldne pa za nekaj ur tega več niso počeli. Razlog za to je bil protestni shod desničarske Alternative za Nemčijo (AfD) v mejnem nemškem kraju Freilassing, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Potem ko je Madžarska včeraj po izgradnji ograje zaprla zeleno mejo s Hrvaško, begunce na Hrvaškem usmerjajo proti severu skozi Slovenijo. Kljub zapori včeraj na madžarsko-hrvaški meji ni prišlo do incidentov, je potrdil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacz.

Na preusmeritev so se po navedbah dopisnika dpa mirno odzvali tudi begunci v Tovarniku, kjer se zbirajo po prihodu iz Srbije. Niso postavljali vprašanj, saj je večini pomembno samo to, da pridejo do svojega cilja, torej Nemčije, je povedal.

Hrvaški premier Milanović je v pogovoru z novinarji v Zagrebu povedal, da ima vlada še vedno "vse pod nadzorom", navaja hrvaška tiskovna agencija Hina. "Ena od zadnjih rešitev je gradnja zidov. To sem odkrito vprašal na vrhu EU tiste, ki so primarni sprejemniki beguncev, torej ne Madžare ali Čehe temveč Avstrijce, Nemce in Švede. Vprašal sem jih, ali so za to, da zgradimo zid. Odgovorili so mi, naj tega ne počnemo," je dejal.

Po njegovih besedah je s slovenskimi oblastmi lažje sodelovati kot z madžarskimi. "Dobro vem, kaj je Slovenija, kaj so njihove službe, kako se pogovarja z Mirom Cerarjem. Včeraj smo se večkrat slišali, enako dan prej, imamo stalne stike, s temi ljudmi je to mogoče. In oni lahko mnogo učinkoviteje in hitreje od Madžarov zgradijo žico. Stvar je le v tem, da je to v Sloveniji enostavno nesprejemljiv način obnašanja," je še povedal Milanović.