evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Migrantska kriza je Merklovo pripeljala v Afriko

Deli na:
Migrantska kriza je Merklovo pripeljala v Afriko

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel bo danes začela tridnevni obisk treh afriških držav, preden bo v Berlinu gostila vodilne predstavnike Čada in Nigerije. Pogovori se bodo osredotočali na reševanje težav, zaradi katerih se v Evropo zgrinja na tisoče migrantov, so poročale tuje tiskovne agencije.

Merklova bo najprej potovala v Mali in Niger, preden se bo podala še v Etiopijo, ker bo obiskala sedež Afriške unije v prestolnici Adis Abeba.

Pogovori z voditelji vseh treh držav se bodo osredotočali na migrantska vprašanja in boj proti terorizmu.

V sredo, dan po vrnitvi v domovino, bo Merklova nato v Berlinu sprejela čadskega predsednika Idrisa Derbyja, teden pa bo zaključila s pogovori z nigerijskim predsednikom Muhamadom Buharijem, s katerim bo razpravljala o boju proti islamistom skupine Boko Haram.

"Dobro stanje v Afriki je v interesu Nemčije," je za tednik Die Zeit po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pred obiskom poudarila Merklova. Kot je pojasnila, bi stabilnost celine in izboljšanje življenjskih pogojev pomagalo zmanjšati število ljudi, ki želijo oditi. Zgolj ignoriranje razlogov, ki ljudi silijo v migracije, ne bo odpravilo težav, je izpostavila.

Izrazila je željo, da bi države EU in severnoafriške države sklenile dogovore, podobne tistemu, ki ga je za zajezitev migrantskega toka EU sklenila s Turčijo. Dogovor med drugim določa, da Ankara sprejme nazaj enega nezakonitega begunca, ki je prispel v Grčijo, v zameno za enega sirskega begunca, ki ga unija sprejme iz Turčije na bolj urejen način.