Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Microsoft proti Sonyju: konkurenčni konzoli Xbox One in PS4

Deli na:
Microsoft proti Sonyju: konkurenčni konzoli Xbox One in PS4

Foto: Reuters

Japonski proizvajalec zabavne elektronike Sony in ameriški tehnološki velikan Microsoft sta ob začetku sejma video iger E3 v Los Angelesu predstavila nekaj podrobnosti svojih najnovejših igralnih konzol PS4 in Xbox One.

Microsoft s svojo najnovejšo konzolo Xbox One v ZDA in Evropo tako prihaja novembra letos, na trgu pa se bo soočil s konzolo Playstation 4, za katero pa pri Sonyju zaenkrat še niso napovedali datuma izida.

So pa že razkrili podatke o ceni - slednja bo v Evropi na voljo za 399 evrov, Microsoftov Xbox One pa bo za 100 evrov dražji. Še tretja konkurenčna konzola, Wii U japonskega proizvajalca Nintendo, je med tem v ZDA na voljo za približno 225 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz tehničnega vidika sta si Microsoftova in Sonyjeva konzola precej podobni, pomembna razlika pa bo kot kaže politika glede rabljenih iger. Xbox One uporabniku namreč postavlja omejitve glede uporabe rabljenih iger in se mora za pravilno delovanje vsakih 24 ur povezati na internet. Pri Sonyju pa so napovedali, da posebnih pravil glede rabljenih iger ne bodo uveljavljali, prav tako pa za igranje igric internetna povezava ne bo potrebna.


Microsoft in Sony sta na področju prodaje konzol sicer skorajda izenačena - Microsoft je od leta 2005 prodal okoli 77 milijonov konzol Xbox 360, Sony pa je prodal podobno število konzol Playstation 3, s tem da je predhodnico konzole Playstation 4 na trg poslal leto kasneje.

Nintendo je v istem časovnem obdobju sicer prodal skoraj 100 milijonov konzol Wii, predvsem na račun inovativnih senzorjev gibanja, vendar pa je z najnovejša konzolo Wii U začel izgubljati prednost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najnovejše igralne konzole so letos v središču dogajanja na sejmu E3, vendar pa se trg konzol hitro spreminja zaradi vse večje priljubljenosti pametnih telefonov in tabličnih računalnikov.

Mobilne naprave so v zadnjih letih namreč povzročile pravi razmah brezplačnih igric, ki po mnenju nekaterih odžirajo prostor tradicionalnim konzolam.