Konoplja Svet24.si

Konoplja zmore dekontaminirati zemljo, onesnaženo...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Michael Moore obtožil republikance Michigana: Z zastrupljeno vodo ste pobili deset ljudi

Deli na:
Michael Moore obtožil republikance Michigana: Z zastrupljeno vodo ste pobili deset ljudi

Foto: Getty Images

Znani ameriški filmar Michael Moore je republikanskega guvernerja ameriške zvezne države Michigan Ricka Snyderja in druge iz njegove stranke obtožil poboja desetih prebivalcev mesta Flint, kjer so ljudem zaradi varčevalnih ukrepov po vodovodu dostavljali s svincem zastrupljeno vodo.

Moore je prosil novinarje, naj poudarijo besedo "poboj", ker ne gre za napako, ampak za smrt ljudi zaradi političnih odločitev. Nekoč cvetoče industrijsko mesto Flint, ki danes propada, v njem pa živijo predvsem pripadniki manjšin, je zašlo v hude finančne težave.

V času prisilne uprave so ljudem točili vodo iz umazane reke Flint, vanjo pa niso dodali potrebnih kemikalij za odstranjevanje škodljivih snovi oziroma kemikalij, ki preprečujejo korozijo cevi. Ljudje so tako pili vodo z dodatkom svinca.

"Ko govorimo o tem, moramo uporabljati prave izraze. Legionarska bolezen je v Flintu pobila deset ljudi. Politične odločitve so ogrozile zdravje prebivalcev mesta, ki so večinoma temnopolti in kjer jih 41 odstotkov živi pod mejo revščine. Krizo je ustvaril republikanski guverner," je dejal Moore.

Flint je med nedeljskim televizijskim soočenjem demokratskih predsedniških kandidatov omenila tudi Hillary Clinton, ki je dejala, da gre za sramoto, in omenila, da je osebno posredovala pri guvernerju Snyderju, ki je potem ukrepal.

"Če bi se kaj takšnega zgodilo v bogatem predmestju Detroita, potem bi guverner takoj ukrepal," je povedala Clintonova. Martin O'Malley pa je dodal, da bi moral Snyder zaradi tega odstopiti.