Interview (Luka Jezersek and family), Cerklje na Gorenjskem, Chef, 23-Mar-2021 - 04 Dobra karma

Iskreni Luka Jezeršek: 'Z ženo ne rabiva ...

horoskop Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 11. aprila

kazalo--I-zvezdan radonjic-pl004 Reporter.si

Sodnik Radonjič gre med odvetnike, še prej pa ...

Gregor Pečan Svet24.si

Potrebna bodo leta, da bodo učenci nadoknadili ...

20210324-01053120 Necenzurirano

Slovenija kot ladja Ever Given #kolumna

Katja, MasterChef Njena.si

Iz MasterChefa se je morala posloviti Katja

Blaž Švab 2 Njena.si

Blaž Švab je za življenje "na koruzi"

Svet

Mešetarjenje s cepivi: Avstralija iz Velike Britanije že prejela večjo količino cepiva AstraZenece

Deli na:
Mešetarjenje s cepivi: Avstralija iz Velike Britanije že prejela večjo količino cepiva AstraZenece

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Več sto tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca so prepeljali iz Velike Britanije v Avstralijo, je danes poročal avstralski časnik Sydney Morning Herald. Prva pošiljka je prispela v Avstralijo konec februarja, vendar so izvor pošiljke skušali prikriti, saj je družba v tistem času že zamujala z dobavami Evropski uniji.

Prvih 300.000 odmerkov cepiva je prispelo na letališče v Sydneyju 28. februarja, en mesec pred tem pa je Evropska komisija sprejela ukrepe glede omejevanja izvoza cepiv, ki se jih proizvede v EU. Še eno večjo pošiljko je Avstralija prejela v marcu, potem ko je Italija v okviru mehanizma EU že uradno blokirala izvoz 250.000 odmerkov v Avstralijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Časopis je citiral neimenovanega britanskega predstavnika, ki je povedal, da izvoz v Avstralijo nikoli ni bil v škodo britanske strategije cepljenja.

Tiskovni predstavnik avstralskega premierja Scott Morrison se na poročanja ni želel odzvati. Drugi vir pa je sporočil, da Avstralija ne želi niti potrditi niti zanikati poročila. "Zaradi integritete dobavne verige in nacionalne varnosti ne razkrivamo izvora posameznih pošiljk cepiva," je povedal.

Velika Britanija je medtem danes znova poudarila, da je cepivo AstraZenece še naprej varno. V državi so preventivno začeli mlajšim od 30 let dajati na voljo tudi druga cepiva, potem ko je britanski regulator potrdil, da so ob okoli 20 milijonih porabljenih odmerkov AstraZenece potrdili 79 primerov krvnih strdkov in 19 smrti. "Na voljo imamo dovolj cepiva Pfizerja in Moderne, da ga ponudimo mlajšim od 30 let," je povedal britanski minister za zdravje Matt Hancock.

Ob tem je danes še pozval ljudi k cepljenju in da naj ohranijo zaupanje v cepiva. Glede AstraZenece je poudaril, da so stranski učinki zelo redki in da so vsa tri cepiva, ki so odobrena na Otoku, varna za vse starosti. "Cepiva so varna in če bi raje imeli cepivo Pfizerja ali Moderna, je to v redu," je povedal minister.

Loading...