ženska Dobra karma

Navade, s katerimi si zgradite samospoštovanje

krč, roka Svet24.si

Med koronakrizo je 22 ur na dan igral ...

janez jansa bobo1 Reporter.si

Kako je Janša klical na Reporter in spraševal ...

koroanvirus, aplikacija, sledenje, nadzor Svet24.si

Čakanje na delo se lahko še podaljša. Sledilna ...

UV-TRAVNER HOJS-pl Necenzurirano

Večerni obiski Aleša Hojsa na policiji

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

Tanja Žagar Njena.si

Tanjo Žagar zasuli s čestitkami za drugo ...

Svet

Merklova zavrnila Trumpovo vabilo: zaradi koronavirusa ne bo šla na vrh G7 v New Yorku

Deli na:
Merklova zavrnila Trumpovo vabilo: zaradi koronavirusa ne bo šla na vrh G7 v New Yorku

Angela Merkel, Donald Trump - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se ne namerava osebno udeležiti vrha skupine G7, ki ga namerava sklicati ameriški predsednik Donald Trump konec junija v Washingtonu. Kot je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, trenutno osebne udeležbe na vrhu, torej poti v Washington, ne more potrditi zaradi pandemije novega koronavirusa.

Sprva je ameriški predsednik Trump kot letos predsedujoči skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav načrtoval organizacijo vrha G7 konec junija v Camp Davidu, nato pa je pandemija koronavirusa te načrte postavila na glavo.

Zatem so se dogovorili, da bi vrh potekal prek videokonference, a je Trump prejšnji teden dejal, da bi vrh morda vseeno izvedli v živo, "predvsem v Beli hiši", morda pa delno tudi v Camp Davidu.

To naj bi bil po mnenju analitikov tudi dokaz moči v času previdnega ponovnega zagona gospodarstev držav, ki so obstale zaradi pandemije koronavirusa. Vendar pa so ZDA tudi najhuje prizadeta država s koronavirusom z več kot 1,7 milijona potrjeno okuženih in več kot 100.000 mrtvimi.Merklova je kot prva izmed ostalih voditeljev držav skupine G7 to vabilo zavrnila. To je njen tiskovni predstavnik Seibert v petek potrdil za portal Politico, danes pa tudi za nemško tiskovno agencijo dpa. "Danes glede na splošno stanje pandemije ne more pristati na osebno udeležbo, na pot v Washington," je dejal Seibert. "Zvezna kanclerka se zahvaljuje predsedniku Trumpu za njegovo vabilo na vrh G7," je dodal.

Drugi voditelji držav skupine G7 so zaenkrat relativno naklonjeni Trumpovemu povabilu. V petek je Bela hiša sporočila, da je Trump o vrhu G7 govoril tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in da sta se strinjala "o pomenu shoda G7 v živo v bližnji prihodnosti".

Kanadski premier Justin Trudeau, ki je bil gostitelj vrha leta 2018, je dejal, da bi morala biti prioriteta srečanja v živo varnost. Predstavnik francoskega predsednika pa je dejal, da je Emmanuel Macron "pripravljen oditi v Camp David, če bodo zdravstveni pogoji to dovoljevali". Podobno je napovedal tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Loading...