Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova zavrnila Trumpovo vabilo: zaradi koronavirusa ne bo šla na vrh G7 v New Yorku

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel se ne namerava osebno udeležiti vrha skupine G7, ki ga namerava sklicati ameriški predsednik Donald Trump konec junija v Washingtonu. Kot je sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert, trenutno osebne udeležbe na vrhu, torej poti v Washington, ne more potrditi zaradi pandemije novega koronavirusa.

Sprva je ameriški predsednik Trump kot letos predsedujoči skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav načrtoval organizacijo vrha G7 konec junija v Camp Davidu, nato pa je pandemija koronavirusa te načrte postavila na glavo.

Zatem so se dogovorili, da bi vrh potekal prek videokonference, a je Trump prejšnji teden dejal, da bi vrh morda vseeno izvedli v živo, "predvsem v Beli hiši", morda pa delno tudi v Camp Davidu.

To naj bi bil po mnenju analitikov tudi dokaz moči v času previdnega ponovnega zagona gospodarstev držav, ki so obstale zaradi pandemije koronavirusa. Vendar pa so ZDA tudi najhuje prizadeta država s koronavirusom z več kot 1,7 milijona potrjeno okuženih in več kot 100.000 mrtvimi.



Merklova je kot prva izmed ostalih voditeljev držav skupine G7 to vabilo zavrnila. To je njen tiskovni predstavnik Seibert v petek potrdil za portal Politico, danes pa tudi za nemško tiskovno agencijo dpa. "Danes glede na splošno stanje pandemije ne more pristati na osebno udeležbo, na pot v Washington," je dejal Seibert. "Zvezna kanclerka se zahvaljuje predsedniku Trumpu za njegovo vabilo na vrh G7," je dodal.

Drugi voditelji držav skupine G7 so zaenkrat relativno naklonjeni Trumpovemu povabilu. V petek je Bela hiša sporočila, da je Trump o vrhu G7 govoril tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in da sta se strinjala "o pomenu shoda G7 v živo v bližnji prihodnosti".

Kanadski premier Justin Trudeau, ki je bil gostitelj vrha leta 2018, je dejal, da bi morala biti prioriteta srečanja v živo varnost. Predstavnik francoskega predsednika pa je dejal, da je Emmanuel Macron "pripravljen oditi v Camp David, če bodo zdravstveni pogoji to dovoljevali". Podobno je napovedal tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.