kuljaj jasna-m24 Odkrito.si

Jasna Kuljaj v toplicah doživela šok

karen mcdougal Svet24.si

Zajčica trdi, da je imela razmerje s Trumpom

Tiangong-1 Svet24.si

Kje bo v plamenih legel k večnemu počitku? ...

marjan šarec-volitve_prvi krog Svet24.si

Marjan Šarec: Na uho mi je prišlo nekaj, kar ...

Screenshot from 2018-03-20 11-44-20 Najstnica.si

Najboljši filmi o plesu

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

spela groselj Njena.si

Špela Grošelj ima dovolj!

Svet

Merklova zaslišana zaradi prisluškovalne afere

Deli na:
Merklova zaslišana zaradi prisluškovalne afere

Foto: arhiv Reporterja

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj na zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo ponovila, da je prisluškovanje med prijatelji nesprejemljivo.

Komisija preiskuje prisluškovanje ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) in domnevno sodelovanje nemške obveščevalne agencije (BND).

Na seji parlamentarne komisije so se osredotočili na prisluškovanje enemu od mobilnih telefonov nemške kanclerke Angele Merkel leta 2013, kar je povzročilo diplomatski spor med Washingtonom in Berlinom. Prisluškovanje je povzročilo tudi ogorčenje v nemški javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je že ob razkritju afere dejala, da je vohunjenje med prijatelji nesprejemljivo. Kasnejša poročila so pokazala, da je BND, ki jo nadzoruje kanclerkin urad, vohunila za nemškimi zavezniki v imenu ZDA. Med drugim naj bi nemški obveščevalci prisluškovali francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu in Evropski komisiji.

Kanclerka je poudarila, da do marca 2015 ni vedela za prisluškovalne aktivnosti BND. Poudarila je, da njeno stališče glede vohunjenja med prijatelji še vedno velja. "Je in ostaja pomembno, da najdemo ravnotežje med svobodo in varnostjo," je izpostavila.

Vodja preiskovalne komisije Martina Renner iz vrst stranke Levica je pred tem Merklovo obtožila, da je javnost zavajala glede tega, da ni vedela za prisluškovalne aktivnosti.

Končno poročilo komisije je pričakovati do konca junija, še navaja dpa.