1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova za strožje ukrepe proti islamskim skrajnežem

Deli na:
Merklova za strožje ukrepe proti islamskim skrajnežem

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel se je danes zavzela za strožje ukrepe proti islamskim skrajnežem po nedavnih napadih v Parizu, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi. Ob tem je zagotovila, da Nemčije ne bo razdelil noben ekstremizem.

"Proti sovražnim pridigarjem, nasilnim prestopnikom, ki delujejo v imenu islama, tistim, ki stojijo za njimi, in intelektualnim podžigalcem mednarodnega terorizma se bomo ostro borili z vsemi sredstvi, ki so na voljo državi," je zatrdila Merklova v govoru v bundestagu.

Dejala je, da je njena vlada že sprejela ukrepe za zaostritev prepovedi potovanj za osumljene džihadiste, kmalu pa bo zaostrila tudi kazni za financiranje terorizma. Nemčija bo prav tako še naprej zagotavljala orožje in vojaško urjenje kurdskim borcem, ki se borijo proti Islamski državi v Iraku in Siriji, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Zavzela se je za večji nadzor nad svetovnim spletom v Evropski uniji in napovedala, da bo Bruselj pozvala, naj pripravi nova pravila, po katerih bodo telekomunikacijski operatorji primorani zbirati podatke, kdo dostopa do kateri spletnih strani.

Poslanci bundestaga so se pred govorom Merklove z minuto molka spomnili na žrtve napadov v Parizu minuli teden. "Pretreseni in osupli smo spričo smrti 17 nedolžnih ljudi," je dejala kanclerka in zagotovila, da Nemčija v teh težkih dneh Franciji stoji ob strani.

Pozvala je Nemce, naj ne dovolijo, da bi jih delila "bolna logika" napadalcev. V luči protestov gibanja Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida) je opozorila tudi na vse bolj negativen odnos do muslimanov v Nemčiji.

Ponovila je, da sta tako judovstvo kot islam del Nemčije, in zagotovila, da bodo antisemitizem in napadi na mošeje enako strogo kaznovani, ker da v Nemčiji ni prostora za diskriminacijo in marginalizacijo.