gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova: V EU obstajajo struje, ki jo želijo zrušiti

Deli na:
Merklova: V EU obstajajo struje, ki jo želijo zrušiti

Angela Merkel - Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je med včerajšnjim obiskom v Zagrebu izjavila, da v Evropski uniji obstajajo struje, ki jo želijo zrušiti ter da se je temu treba zoperstaviti. Izjava Merklove po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je bila v kontekstu politične krize, ki pretresa Avstrijo, ki pa je neposredno ni želela komentirati.

Merklova je prvič na obisku na Hrvaškem po letu 2011. Najprej je imela dvostransko srečanju s Plenkovićem, nato pa je podprla vodilnega kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije Manfreda Webra na predvolilnem zborovanju vladajoče hrvaške stranke HDZ v zagrebški športni dvorani Dražen Petrović.

Nemška kanclerka je stopila pred novinarje skupaj s Plenkovićem po njunem srečanju na sedežu hrvaške vlade. Ni hotela komentirati politične krize v Avstriji, ki jo je povzročil včerajšnji odstop podkanclerja Heinz-Christiana Stracheja in vodje poslanske skupine svobodnjakov (FPÖ) Johanna Gudenusa zaradi korupcijskega škandala. Pojasnila je, da ne more govoriti o tem, preden ji bo razmere pojasnil njen avstrijski kolega Sebastian Kurz. Meni, da je treba počakati na razplet dogodkov.

Obenem je dodala, da v EU obstajajo struje, ki "prihajajo iz različnih smeri in prezirajo skupne evropske vrednote ter želijo uničiti unijo". Poudarila je, da se je treba proti temu odločno boriti. Med drugim je ocenila, da so mir, varnost in svoboda pomembni v boju proti populizmu.

Merklova in Plenković sta izpostavila dobre odnose med Nemčijo in Hrvaško ter napovedala tesno sodelovanje v letu 2020, ko bosta v polletnih mandatih najprej Hrvaška potem pa Nemčija predsedovali EU. Plenković je med drugim povedal, da je Merklovi pojasnil hrvaške ambicije za vstop v območji schengna in evra. Nemška kanclerka je dodala, da je mogoče pričakovati, da bo Hrvaška v naslednjem mandatu Evropske komisije in Evropskega parlamenta dosegla oba cilja.


Merklova je nagovorila tudi udeležence predvolilnega zborovanja HDZ, na katerem je bil osrednji govorec Weber. Spitzenkandidat EPP se je sicer že po prihodu v Zagreb na zagrebškem Cvetnem trgu neformalno srečal s kandidati HDZ na evropskih volitvah, ko je tudi povedal, da z obiskom želi pokazati duh enotnosti EPP.

"Hrvaška je dober kraj za obisk, ker je hrvaška vlada proevropska, si prizadeva za vstop v schengen, kot tudi za pridobitev sredstev iz evropskih skladov," je Webrovo izjavo povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Weber je v nagovoru na predvolilnem shodu HDZ izpostavil, da je nacionalizem povzročil veliko težav v Evropi ter da je v nasprotju z idejo EU. Kot primer grozečega nacionalizma je omenil je včerajšnje predvolilno zborovanje skrajno desnih strank, ki ga je v Milanu gostil vodja populistične desne Lige in italijanski minister Matteo Salvini.

Napovedal je, da se bo bojeval proti nacionalizmu, ki bo uničeval dosežke EU. Obljubil je, da ne bo sodeloval z desničarskimi populisti v nobenem trenutku, niti pri nobenem vprašanju v naslednjem sklicu Evropskega parlamenta ter da oni ne bodo del njegove večine.

Tudi Merklova je povedala, da patriotizem za razliko od nacionalizma ni v nasprotju s projektom EU. Webra je označila za patriota in Evropejca, ki bi moral postati novi predsednik Evropske komisije, ki si bo prizadeval za blaginjo vseh prebivalcev EU. Na koncu je v hrvaškem jeziku pozvala vse navzoče, naj se udeležilo evropskih volitev in ponudijo roko miru in blaginji ter podprejo Webra in kandidate HDZ. Ob tem je doživela ovacije več kot 5000 udeležencev zborovanja.