Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova še kar nasprotuje zgornji meji za begunce

Deli na:
Merklova še kar nasprotuje zgornji meji za begunce

Foto: Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je v tradicionalnem televizijskem intervjuju pred odhodom na počitnice znova zavrnila možnost uvedbe zgornje meje za begunce.

Bila je tudi kritična do načrta za prihodnost Nemčije svojega tekmeca za kanclerski položaj, socialdemokrata Martina Schulza.

Kot je pojasnila Merklova za televizijo ARD, je mogoče zmanjšanje števila beguncev, ki prihajajo v Nemčijo, mogoče doseči tudi brez določitve zgornje meje, denimo z bojem proti vzrokom za beg.

Bila je tudi kritična do včeraj predstavljenega Schulzevega načrta za prihodnost Nemčije, ki med prioritetami izpostavlja digitalizacijo države, obvezne investicije in reformo šolstva. Pri investicijah po njenem ni težava v pomanjkanju denarja temveč v prepočasnem načrtovanju investicij, zato namerava njena CDU pospešiti postopke za načrtovanje investicij, še posebej za prednostne projekte.

Merklova je tudi branila svojo odločitev, da nedavni vrh skupine G20 pripravijo v gosto naseljenem, dvomilijonskem Hamburgu, potem ko so vrh 7. in 8. julija zasenčili nasilni protesti. "Za to sem odgovorna v enaki meri kot župan Hamburga Olaf Scholz in tega ne skrivam," je dejala. Nasilje ob robu vrha je obsodila in se zahvalila varnostnim silam. Pozivi k odstopu župana, ki prihaja iz vrst SPD, pa se ji ne zdijo upravičeni.