sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova po srečanju s Cameronom optimistična glede Grčije

Deli na:
Merklova po srečanju s Cameronom optimistična glede Grčije

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom v Londonu izrazila prepričanje, da bo Grčija tudi po predčasnih volitvah 25. januarja ostala v območju evra.

"Za nami je že velik del poti in sploh ne dvomim, da bomo tudi preostanek te poti premagali skupaj," je glede Grčije poudarila Merklova. Dodala je, da sta si tako nemška vlada kot ona sama vedno prizadevali za to, da bi Grčija ostala v območju z evrom.

Včerajšnje srečanje se sicer uvršča v okvir priprav na vrh držav skupine G7, ki bo 7. in 8. junija na Bavarskem. Pred tem vrhom je Merklova prav s srečanjem s Cameronom začela niz posvetovanj s sodelujočimi voditelji. Kot je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, se s britanskim premierjem strinjata glede večine tem na vrhu, med katerimi bodo podnebni dogovor, zdravstvene teme, kot sta ebola in odpornost na antibiotike, ter enakopravnost žensk.

Cameron je povedal, da bosta z nemško kanclerko ob večerji načela tudi vprašanje ukrajinske krize in sankcij proti Rusiji, tudi v luči srečanja ruskega in ukrajinskega predsednika Vladimirja Putina in Petra Porošenka prihodnji teden. Merklova pa je dejala, da imata državi glede Rusije podobna stališča.

Glede vprašanja reform v EU, ki je še posebej pomembno za Veliko Britanijo, je Merklova znova poudarila, da je svoboda gibanja v EU, ki jo namerava Cameron omejiti, nedotakljiva, in dodala, da bi rada sodelovala z Veliko Britanijo v močni EU. Se je pa tudi po njenih besedah treba boriti proti zlorabi socialnih sistemov. "Kjer je volja, je tudi pot za iskanje skupnih rešitev," je še dejala.

Voditelja sta na novinarski konferenci po srečanju skupaj obsodila teroristični napad na satirični tednik v Parizu, v katerem je bilo ubitih 12 ljudi, 11 pa ranjenih. "V Parizu se je danes zgodil barbarski napad na vrednote, za katere skupaj živimo v Evropi," je dejala nemška kanclerka in naštela svobodo tiska in demokracije. Cameron pa je dejal, da ne smemo dovoliti, da bi te vrednote oskrunili teroristi, še poroča dpa.