Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova omenila možnost preložitve brexita do konca tega oziroma začetka leta 2020

Deli na:
Merklova omenila možnost preložitve brexita do konca tega oziroma začetka leta 2020

Angela Merkel - Foto: Facebook

Britanska premierka Theresa May in nemška kanclerka Angela Merkel sta se na današnjih pogovorih v Berlinu strinjali, da je pomembno zagotoviti urejen izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije, so sporočili z Downing Streeta.

Mayeva in Merklova sta na poldrugo uro trajajočih pogovorih največ pozornosti posvetili britanski prošnji za preložitev izstopa do 30. junija. "Premierka je predstavila korake vlade, s katerimi bi uspešno zaključili proces brexita ter seznanila kanclerko s pogovori z opozicijo," so še sporočili iz kabineta Mayeve. Voditeljici sta sicer govorili tudi o razmerah v Jemnu in Libiji, še poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po pogovorih je Merklova omenila možnost preložitve brexita do konca tega oziroma začetka leta 2020, poroča britanski BBC. Preložitev brexita "za nekaj mesecev do začetka leta 2020" je možna, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vire v CDU-CSU, dejala Merklova.

Iz Berlina je britanska premierka odpotovala v Pariz na pogovore s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.



Mayeva se z voditeljema najvplivnejših članic unije sestaja dan pred vrhom EU o brexitu, na katerem bodo odločali o njeni prošnji za ponovno preložitev izstopa.

V Bruslju in članicah EU so sicer do prošnje Mayeve dokaj zadržani. Kot opozarjajo, od Londona pričakujejo predvsem jasen načrt, kako naprej. Kot vse verjetnejša možnost se kaže daljša preložitev brexita, a pri tem je ob izvedbi evropskih volitev pričakovati niz ostrih pogojev, zlasti za zagotovitev lojalnega sodelovanja britanske strani v času preložitve.

Združeno kraljestvo bi moralo po prvotnem načrtu EU zapustiti 29. marca, nato so rok podaljšali do 12. aprila. Končno odločitev o že drugi preložitvi brexita bodo voditelji sedemindvajseterice sprejeli soglasno.