evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova noče po poti Avstrije, zavrača predlog CSU po omejitvi števila azilantov

Deli na:
Merklova noče po poti Avstrije, zavrača predlog CSU po omejitvi števila azilantov

Foto: Getty Images

Nemška kanclerka Angela Merkel je v včerajšnjih pogovorih s visokimi predstavniki Krščansko-socialne unije (CSU) kritizirala odločitev Avstrije, da bo letos sprejela največ 37.500 prosilcev za azil. Dejala je, da bodo s tem otežili pogajanja s Turčijo, so sporočili člani CSU. Evropska komisija medtem ni želela komentirati "namer" Avstrije.

Merklova je v pogovorih zavrnila predlog CSU, da bi morala Nemčija število prosilcev za azil omejiti na 200.000. "Strinjamo se o tem, da moramo občutno in dolgoročno zmanjšati število beguncev," je dejala nemška kanclerka. Ponovno je pozvala k iskanju skupne evropske rešitve.

Tako se je odzvala na zahteve predsednika bavarske deželne vlade Horsta Seehoferja, ki se že več mesecev zavzema za omejitev števila prosilcev za azil. "Glede na situacijo v naših mestih in občinah menimo, da nimamo več veliko časa za ukrepanje," je dejala ob pogovorih.

Predsednica nemške vlade in stranke CDU, ki je sestrska stranka CSU, je izpostavila številna srečanja na mednarodni ravni, na katerih bi lahko našli skupno rešitev. Med njimi so pogovori nemških in turških ministrov, donatorska konferenca za begunce v Londonu in februarsko srečanje evropskih voditeljev.

"Potem bomo lahko naredili pregled in videli, kje smo," je še dejala Merklova.

V Evropski komisiji medtem odločitve Dunaja niso želeli komentirati. "Ne bomo komentirali namer. Ni sprejet noben pravni dokument in torej za zdaj še ni ničesar, kar bi lahko komentirali," so zapisali v odgovoru na vprašanje STA.