zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova je uporniške Bavarce prepričevala v svoj prav v begunski krizi

Deli na:
Merklova je uporniške Bavarce prepričevala v svoj prav v begunski krizi

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel (CDU) je na včerajšnjem kongresu stranke CSU branila svojo politiko ravnanj v begunski krizi in med drugim zavrnila predlog sestrske stranke za omejitev sprejema novih beguncev v Nemčijo. Vztrajala je na mednarodni rešitvi za dolgoročno zmanjšanje števila beguncev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka je poudarila, da je treba "velik izziv" prihoda velikega števila beguncev, rešiti tako, da Evropska unija ne bo trpela dolgotrajne škode. "Če želimo to rešiti, moramo vse moči usmeriti v skupno evropsko, mednarodno rešitev," je pred približno 1000 delegati poudarila predsednica nemške vlade.

Merklova je govorila tudi o varovanju zunanjih meja Evropske unije in dogovoru o zakonitem priseljevanju s Turčijo. "S tovrstnimi ukrepi bi zmanjšali število beguncev v skladu z interesi vseh, česar s postavljanjem omejitve ne bi dosegli," je dejala kanclerka.

Kongres CSU je pred tem oblikoval predlog o postavitvi zgornje meje za sprejem novih priseljencev za celotno Nemčijo, ki mu je nasprotoval zgolj en delegat. Nemčija mora po mnenju stranke svetu poslati signal, da so kapacitete že skoraj dosežene. "Zato mora Nemčija v prihodnjem letu sprejeti delež vojnih beguncev, ki bodo v skladu z nemškimi zmožnostmi," so zapisali v predlogu. Delegati pri tem niso omenjali konkretnega števila.