stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova je Rohaniju obljubila, da bo Evropa spoštovala jedrski sporazum

Deli na:
Merklova je Rohaniju obljubila, da bo Evropa spoštovala jedrski sporazum

Angela Merkel - Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem poudarila, da bo Nemčija, tako kot Francija in Velika Britanija, tudi v nadaljnje spoštovala jedrski sporazum z Iranom. A se mora Teheran še naprej držati obvez, sprejetih v dogovoru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kanclerka se je še zavzela, da bi v razširjenem krogu držav začeli dialog z Iranom o raketnem programu in aktivnostih v regiji, med drugim v Siriji in Jemnu. Ob tem je Merklova po besedah njenega tiskovnega predstavnika Steffena Seiberta obsodila nočni napad Irana na izraelske položaje na Golanski planoti in pozvala Teheran, naj prispeva k zmanjšanju napetosti v regiji.

Rohani na drugi strani ni komentiral tega incidenta, je pa zatrdil, da Iran ne želi novih napetosti na Bližnjem vzhodu. "Iran si je vedno prizadeval zmanjševati napetosti v regiji in okrepiti varnost in stabilnost," je dejal Rohani Merklovi, kot so objavili v njegovem uradu.

Medtem pa je namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov po srečanju s svojim iranskim kolegom sporočil, da je Iran pripravljen še naprej spoštovati jedrski sporazum in da se bo držal svojih obvez.


Ameriški predsednik Donald Trump je v torek uresničil svojo predvolilno obljubo in kljub pozivom zavezniških držav sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma, ki so ga ZDA leta 2015 podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Hkrati je napovedal ponovno uvedbo sankcij proti Teheranu.

Iz sveta so se nato vrstile pobude k spoštovanju sporazuma, ostale podpisnice pa so zagotovile svojo nadaljnjo zavezanost. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v sredo ponovno potrdila, da Iran izpolnjuje svoje zaveze.

Odnosi z Iranom so se nato zaostrili ponoči. Iranske sile so namreč po navedbah izraelske vojske v sredo na njene položaje na Golanski planoti izstrelile okoli 20 raket, ki pa so jih je izraelski protiraketni sistemi deloma prestregli.

Na napad je Izrael odgovoril z napadi na iranske vojaške cilje v Siriji, od koder naj bi bile izstreljene rakete.