sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova in Hollande pozivata k enotnemu odzivu EU na migrantsko krizo

Deli na:
Merklova in Hollande pozivata k enotnemu odzivu EU na migrantsko krizo

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta danes v Berlinu pozvala k enotnemu odzivu na največjo migrantsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. V prizadevanjih za pospešitev končanja krize v Ukrajini sta se sestala tudi z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Srečanje Merklove in Hollanda je bilo sprva namenjeno zgolj pogovorom o ukrajinski krizi, a spričo vse večjega navala beguncev na evropske meje in pričakovanj Nemčije, da bo letos prejela rekordnih 800.000 prošenj za azil, sta voditelja spregovorila o ukrepih na tem področju.

"Vzpostaviti moramo enoten sistem glede pravice do azila," je v kratki izjavi pred pogovori dejal Hollande. Naval beguncev in migrantov s kriznih območij je označil za "izredno situacijo, ki bo trajala nekaj časa".

"Namesto da bi čakali, bi morali organizirati in okrepiti svoje politike, in prav to predlagata Francija in Nemčija," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Hollande. Po besedah Merklove obe državi tudi pričakujeta, da bodo vse članice EU izvajale dogovorjene politike na področju beguncev.

Na evropski politični oder se je z današnjim srečanjem v Berlinu vrnila tudi Ukrajina, kjer so se razmere na nemirnem vzhodu države v zadnjih tednih znova zaostrile.

Pogovori med trojico voditeljev so bili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa osredotočeni na iskanje načinov za ohranitev krhke prekinitve ognja, dogovorjene februarja v Minsku. Za to sta nujna umik težkega orožja in možnost dostopa opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) do območja konflikta.

Merklova je izrazila zaskrbljenost glede dejstva, da je delo opazovalcev moteno. "Ovse mora biti sposoben nadzirati konflikt, a zaradi napadov je njihovo gibanje omejeno. Njihova brezpilotna letala zaradi ponavljajočih se motenj niso mogla leteti," je poudarila in izpostavila nujnost tega, da opazovalci opravijo svoje delo.

Ruski predsednik Vladimir Putin se srečanja v Berlinu sicer ni udeležil, so se pa z njim po besedah Merklove posvetovali prek telefona, še piše dpa.