Revija Reporter
Svet

Kaj bo imela Angela Merkel za pusta hrusta? Morda koalicijo

STA

24. jan. 2018 6:00

Deli na:

Nemška kanclerka Angela Merkel

Arhiv Svet24

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj ponovno izrazila upanje, da bodo koalicijska pogajanja med konservativno unijo (CDU/CSU) in socialdemokrati (SPD) končana do začetka pustnega tedna v februarju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Merklova je opozorila, da oblikovanje vlade traja že zelo dolgo, vendar ne izključuje končanja pogajanj do pusta. V tem primeru upa predvsem na veliko prilagodljivosti in spontanosti s strani vseh vpletenih.

Kanclerka je komentirala oblikovanje koalicije na sprejemu predstavnikov organizatorjev karnevala iz vseh zveznih dežel in t. i. karnevalskega princa in princese. V Nemčiji se karneval tradicionalno začne že v četrtek pred pustnim vikendom, to je letos 8. februarja.

Delegati SPD so v nedeljo na kongresu s tesno večino podprli začetek uradnih koalicijskih pogajanj o ponovnem oblikovanju velike koalicije. Ne glede na vstop v pogajanja, bodo morali nato vsi člani SPD odločiti, ali se strinjajo z oblikovanjem koalicije z unijo. Kljub nadaljevanju pogajanj veliko članov SPD ni zadovoljnih s ključnimi točkami, ki so jih sprejeli na uvodnih pogajanjih in si želijo sprememb, vendar unija zavrača to možnost.