Revija Reporter
Svet

Melania se še kar obnaša, kot da Trump ni izgubil volitev: kdaj bo pretrgala molk in svojo naslednico povabila v Belo hišo?

Biserka Karneža

12. nov. 2020 6:00 Osveženo: 8:34 / 12. 11. 2020

Deli na:

Michelle Obama je leta 2016 Melanio Trump sprejela v Beli hiši.

Profimedia

Žal se tudi prva dama ZDA Melania Trump še naprej obnaša kot da njen mož Donald Trump ni izgubil predsedniških volitev. Američani, med njimi poznavalci razmer v Beli hiši in uslužbenci, se po zapisih spletnega CNN Politics že povsem odprto in glasno sprašujejo, kdaj bo prva dama vendarle pretrgala molk in končno le povabila dr. Jill Biden na tradicionalno pitje čaja.

Pred štirimi leti, ko je Trump slavil zmago na predsedniških volitvah, se v Beli hiši niso preveč obirali. Že desetega novembra, torej le nekaj dni po volitvah, je tedanja prva dama Michelle Obama v Beli hiši v skladu s tradicijo gostila svojo naslednico.  

Kdaj bodo obešene zavese in kdaj se bo polnila omara z oblačili nove prve dame?

Na urniku Melanie, kot se je izvedelo, še vedno ni zapisano nobeno vabilo naslednici, pač pa je njena pisarna še naprej osredotočena le  na vsakodnevne sestanke in na prihodnje načrtovanje počitnic. Pripomba enega od poznavalcev, da četudi bi Melania želela začeti s spremembami, mednje najprej  sodi srečanje s prihajajočo prvo damo dr. Jill Biden, tega ne more storiti, saj bi bilo to v nasprotju z Donaldom Trumpom, ki še vedno ni sprejel zmage Joeja Bidna. Vir dodaja, da niti ni prav, če kdo pričakuje od prve dame spremembe v času, ko Trump ni pripravljen popustiti, ker je še naprej prepričan v zmago.

Anita McBride, šefinja v kabinetu prve dame Laure Bush, ki je bila pozorna na to, kadar se stališča prve dame ob preteklih dogodkih niso  ujemala z razmišljanjem  moža in še vedno aktualnega predsednika, je izpostavila, da je sedanji trenutek za Melanio veliko bolj zapleten. Njeno samoiniciativno ravnanje bi se lahko razumelo kot nekaj, kar je v nasprotju z delovanjem predsednika in njegove administracije. Zaupni vir dodaja, da bo vzhodno krilo nemudoma ravnalo strokovno do prihajajoče nove administracije, a za to prej potrebuje dovoljenje predsednika.

Pripravljenost na sprejem nove prve družine je seveda z vsakim zamujenim dnem vedno težja. V primerjavi s prejšnjimi predajami bi se morala ekipa nove dame že dogovarjati z uradom sedanje o prihodnjih datumih in urnikih. Čas inavguracije, ki je do zadnje minute načrtovana koreografija,  se nezadržno bliža, opozarja vir. Že zdaj bi morale biti dorečene najmanjše podrobnosti selitve, od tovornjakov, menjave zaves, zalog v hladilnikih… do zlaganja oblačil prve dame v omare, a vse stoji.  

Ob predaji bakle so vedno mogoči zapleti

Dejstvo je, da predaje začasnega doma in osebja ni lahko za nobeno prvo damo in predsednika. Velja spomniti na prvi dami, jezno Rosalynn Carter in njeno naslednico Nancy Reagan, ki sta sloveli po svoji predanosti možem. Med njima je prišlo do precejšnjih napetosti, ker so se po državi razširile govorice, kako Nancy Reagan hoče, da bi se Carterjeva umaknila iz Bele hiše v hišo nasproti že pred inavguracijo, saj bi tako zakonca Reagan lahko čimprej začela s prenovo družinskih prostorov v Beli hiši. Kate Anderson Brower je v knjigi Prve ženske: Milost in moč sodobnih prvih dam zapisala izjavo Rosalynn Carter, da jo je po tem poklicala Nancy Reagan in zanikala govorice.  Rosalynn se ni spomnila, ali se je Nancy opravičila, pač pa je imela v spominu, kako ji je Nancy zagotovila, da tega ni izjavila.

Seveda tudi Barbara Bush, ki je v Beli hiši nasledila Nancy Reagan,  ni bila zadovoljna s tem, ko se je morala izseliti že po štirih letih, kljub temu je bila milostna in uvidevna, ko je Hillary Clinton po volitvah prišla na tradicionalno pitje čaja. Takrat jo je Busheva peljala v rezidenco in skozi garderobni del, da ji je lahko pokazala okno, skozi katerega je gledala na rožni vrt in ovalno pisarno kadar je pogrešala moža Georga Busha st. Od takrat se to skrivno okno, kot omenja McBride (šefinja kabineta Laure Bush) vedno pokaže naslednji prvi dami.

Prijazne, koristne in odprte predaje niso dobrodošle le za nov predsedniški par, pač pa tudi za uslužbence, kot  je leta 2015 omenila  Michelle Obama, avtorici knjige o prvih damah. Vodja njenega kabineta se je brez težav pogovarjala z nekdanjo šefinjo kabineta Laure Bush. Prav takšni pogovori omogočajo, da se gradi na stvareh, ki že delujejo,  ob takšnih prehodih pa država le pridobi, je ocenila Michelle Obama.  McBride je še navedla, kako je bilo osebje Michelle Obame povabljeno v pisarno za dan ali dva, da so se seznanili z vsem. Tudi takrat, ko se je v Beli hiši pojavila ekipa Clintonove administracije, ni bilo nobenih takšnih napetosti in nesoglasij, ki smo jim priča zdaj med Trumpovo administracijo in Bidnom. V znak dobrodošlice so bile povsod nastavljene steklenice  šampanjca in  za povrh napisana prijazna sporočilca. Kako bo  vsem tem dobrim zgledom sledila Melania, sploh zdaj, ko se bliža Božič in z njim zanjo že tako in tako najbolj nadležno opravilo v letu?