renata dacinger_milos ojdanic Odkrito.si

Ugledna nagrada za slovensko novinarko

Cenik Svet24.si

FOTO: Zakaj turisti na Hrvaško pridejo prvič, ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

turisti Svet24.si

Hrvati iščejo odgovore: »Zakaj imamo letos tako...

Lorella flego Svet24.si

FOTO: Vroče znane Slovenke: seksi 40-letnice

lina Njena.si

Lina Kuduzović v kopalkah pozirala na obali ...

Slavko Bobovnik_Lezeca Njena.si

Slavko Bobovnik na dopustu doživel šok

Svet

Mehiški karteli zaradi vojne proti mamilom izgubili več milijard

Deli na:
Mehiški karteli zaradi vojne proti mamilom izgubili več milijard

Foto: Reuters

Mehiški predsednik Felipe Calderon je dejal, da je vojna proti mamilom kriminalne skupine stala 14,5 milijarde ameriških dolarjev. V zadnjem poročilu mehiškemu kongresu, preden mu bo decembra potekel predsedniški mandat, je Calderon zapisal, da so v šestih letih zasegli 114 ton kokaina, 11.000 ton marihuane in 75 ton metamfetamina.

Poleg tega so zaplenile več kot 100.000 vozil, 515 ladij in 578 letal, prav tako pa še več kot milijardo dolarjev gotovine. Vse to po besedah Calderona predstavlja 14,5 milijarde ameriških dolarjev izgub za kriminalne skupine. Po podatkih mehiškega ministrstva za javno varnost kriminalne organizacije v Mehiki nadzorujejo 64 milijard dolarjev vredno tržišče.

Mehiški predsednik je še dodal, da je bilo v času njegovega mandata aretiranih ali ubitih 22 od 37 najbolj iskanih kriminalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Calderon je v poročilu še zapisal, da se je med njegovo administracijo zvezna vlada zavezala, da bo Mehičanom povrnila mir, preprečevala nasilje in zgradila temelje za trajen mir.

Calderonov predsedniški mandat so sicer zasenčili problemi pri preganjanju z drogami povezanega nasilja, ki je od leta 2006 v Mehiki zahtevalo že več kot 50.000 življenj.

Loading...