stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Medtem ko Mugabe praznuje, se vrstijo ugibanja o njegovem nasledniku

Deli na:
Medtem ko Mugabe praznuje, se vrstijo ugibanja o njegovem nasledniku

Foto: Arhiv Reporterja

Robert Mugabe, ki s trdo roko že desetletja vlada Zimbabveju, je nedavno dopolnil 92 let in tako postal najstarejši voditelj kake države na svetu. Rojstni dan bo Mugabe praznoval danes, pri čemer se kljub pomanjkanju v državi ne bo odpovedal razkošni zabavi. V Zimbabveju se medtem že nekaj časa vrstijo ugibanja o Mugabejevem nasledniku.

Za današnjo zabavo v Masvingu na jugovzhodu države naj bi Mugabe odštel nekje 800.000 ameriških dolarjev.

Povabljenih je kar 50.000 gostov, za katere poleg bogatega zabavnega programa pripravljajo na stotine kilogramov govejega in divjačinskega mesa. Ni pa jasno, ali bodo tudi tokrat - tako kot ob lanski rojstnodnevni zabavi, ki je državo stala kar milijon dolarjev - postregli redke vrste mesa, kot je npr. slonje.

92 let je sicer Mugabe, ki Zimbabve kor premier ali predsednik vodi že vse od njegove osamosvojitve od Velike Britanije leta 1980, dopolnil pred šestimi dnevi. Na kritike, da tako razkošne zabave, kot je današnja, niso primerne - glede na to da številni Zimbabvejci trpijo pomanjkanje in da še posebej jugovzhod države, kjer bo praznovanje, pesti huda suša -, se ne ozira.

"Ta rojstni dan je pomemben, je kot rojstvo Jezusa, ki je bil rojen, da nas reši, tako kot je bil predsednik Mugabe rojen leta 1924, da nas vse osvobodi," je voditelju v bran stopil viden predstavnik vladajoče stranke Zanu-PF Pupurai Togarepi.

Kritiki Mugabeju očitajo, da je prav on s tem, ko je iz države izgnal na tisoče belih kmetov, prispeval k gospodarskemu zatonu Zimbabveja, ki je bil nekoč znan kot žitnica Afrike. Danes je brezposelnih več kot 80 odstotkov delovno sposobnih ljudi, lakote pa se vrstijo.

Zaradi hude suše, ki je posledica vremenskega pojava El Nino, so oblasti nedavno izdale mednaroden poziv za 1,6 milijarde dolarjev pomoči za uvoz nujno potrebne hrane.

Državo medtem pretresajo tudi vse resnejši spori glede tega, kdo bo nasledil ostarelega Mugabeja. Ta svojega naslednika vsaj zaenkrat ni imenoval. Kot verjeten kandidat se sicer omenja sedanji podpredsednik države Emmerson Mnangagwa, ki pa ga zadnje čase v javnosti vse pogosteje napada Mugabejeva soprogra Grace, ki naj bi sama ciljala na predsedniški stolček.

Omenjata se tudi nekdanji premier in opozicijski voditelj Morgan Tsvangirai ter nekdanja podpredsednica Joyce Mujuru. Naslednje predsedniške volitve bodo leta 2018.