Revija Reporter
Svet

Mayjeva v Bruslju za dogovor o brexitu

STA

8. dec. 2017 7:24 Osveženo: 7:25 / 08. 12. 2017

Deli na:

Britanska premierka Theresa May je odšla v Bruselj na pogovore s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, da bi morda tik pred zdajci dosegla sprejemljiv dogovor za nadaljevanje pogajanj o brexitu, so sporočili iz Downing Streeta.

Srečanje med Mayjevo in Junckerjem se je začelo ob 7. uri zjutraj. Na srečanju sta prisotna še oba glavna pogajalca, Davide Davis, ki zastopa Združeno kraljestvo, in Michael Barnier, ki brani barve EU.

Predvidoma ob 8. uri se bo Mayjeva sestala tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Kot je sporočila Evropska komisija, so evropski, britanski in irski pogajalci trdo delali vso noč, da bi dosegli dogovor in nekaj napredka je bilo narejenega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pogajanja se sicer vrtijo glede vprašanj pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku. Evropska komisija pa je dala Mayjevi čas do nedelje, da v Bruselj pride s sprejemljivim dogovorom glede prednostnih vprašanj britanskega izstopa iz EU, če želi, da voditelji sredi meseca ocenijo, da je dosežen zadosten napredek za prehod v pogajanja o prihodnjih odnosih.