Revija Reporter
Svet

Mayjeva se noče pogajati o suverenosti Gibraltarja

STA

7. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

"O suverenosti Gibraltarja brez privolitve prebivalcev ne bo pogajanj," je odločna britanska premierka Theresa May.

Britanska premierka Theresa May je predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku na njunem prvem srečanju po začetku ločitvenega postopka dejala, da se o suverenosti Gibraltarja ne bodo pogajali brez privolitve tamkajšnjih prebivalcev, je povedal njen tiskovni predstavnik.

Velika Britanija se je v preteklih dneh zelo jezno odzvala na bruseljski osnutek smernic za pogajanja o brexitu, v katerem med drugim piše, da po izstopu Združenega kraljestva iz EU noben sporazum med unijo in Veliko Britanijo ne bo mogel veljati za Gibraltar brez dogovora med Španijo in Veliko Britanijo.

Mayeva je po navedbah njenega tiskovnega predstavnika Tusku dejala, da bo se bo London zavzemal za najboljši možen dogovor glede Gibraltarja. "O suverenosti Gibraltarja brez privolitve prebivalcev ne bo pogajanj," je njene besede povzel tiskovni predstavnik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Premierka je ponovila željo Velike Britanije po zagotovitvi globokega in posebnega partnerstva z EU po odhodu in pohvalila konstruktiven pristop Evropskega sveta v smernicah za pogajanja," je še povedal.

Tusk je medtem dejal, da je bilo srečanje namenjeno temu, da bi se pogajanja dobro začela.

Vir pri EU je za AFP pojasnil, da je srečanje potekalo dobro in v prijateljskem tonu. Po njegovih besedah sta se strinjala glede konstruktivnega pristopa in pomirjanja napetosti, do katerih bi lahko prišlo pri temah, kot je Gibraltar.

Velika Britanija je 29. marca sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, s čimer je stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem.

Tusk je državam članicam nato posredoval smernice za pogajanja z Veliko Britanijo. Na vrhu EU 29. aprila bodo voditelji 27 članic unije predvidoma sprejeli omenjene smernice. Evropska komisija bo nato objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila bodo morale potrditi članice povezave. Šele ko bodo smernice potrjene, bo evropski pogajalec Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija.

Svoje pogoje v pogajanjih pa je v sredo določil tudi Evropski parlament. Evropski poslanci so v živahni razpravi o brexitu izpostavljali, da Velika Britanija po izstopu iz EU ne bo uživala enakih ugodnosti kot sedaj, ko je članica. V ospredje pogajanj so postavili pravice državljanov ter Severno Irsko in Gibraltar.