nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Foto 1 Revija Stop

Maja Monrue: Še vedno verjame, da je v dvoje ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Malijski džihadist je priznal uničenje kulturne dediščine v Timbuktuju

Deli na:
Malijski džihadist je priznal uničenje kulturne dediščine v Timbuktuju

Foto: iStock

Malijski džihadist Ahmad al Faqi al Mahdi je danes na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu (ICC) priznal, da je leta 2012 ukazal napade na zgodovinsko mesto Timbuktu v Maliju in postal prvi, ki se na omenjenem sodišči izrekel za krivega. Je tudi prvi islamski skrajnež, ki se je znašel na sodišču zaradi uničevanja kulturne dediščine.

"Žal je vse, kar sem slišal, točno in odraža dogajanje. Izrekam se za krivega," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal potem, ko so prebrali obtožnico.

Sojenje bo predvidoma trajalo pet dni, izrek sodbe naj bi sledil pozneje, piše AFP.

Uničevanje kulturne dediščine s strani skrajnežev leta 2012 je sicer močno odmevalo po svetu in stroka upa, da bosta proces in obsodba v svet poslala močno sporočilo, da tovrstno uničevanje kulturne dediščine ne bo ostalo nekaznovano.

Ahmad al Faqi al Mahdi je po pisanju AFP obtožen vodenja uničenja devetih mavzolejev v Timbuktuju in mošeje Sidi Yahia med 30. junijem in 11. julijem 2012.

Timbuktu so več mesecev napadali džihadisti, ki sledijo skrajni verziji islamskega prava. Junija 2012 so s teroristično mrežo Al Kaida povezani skrajneži v tem mestu uničili 15 mavzolejev, ki so izvirali iz 15. in 16. stoletja, ko je Timbuktu veljal za gospodarski, intelektualni in duhovni center.

Ahmad al Faqi al Mahdi je bil voditelj pretežno tuareške skupine Ansar Dine, povezane z vejo teroristične mreže Al Kaida v Magrebu. Njegova skupina je bila ena od tistih, ki so začasno prevzele nadzor nad obsežnim severom Malija leta 2012. Mednarodnemu kazenskemu sodišču so ga predali septembra lani.