Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedonski predsednik: Če bi se zanašali na Bruselj, bi bili sedaj preplavljeni z džihadisti

Deli na:
Makedonski predsednik: Če bi se zanašali na Bruselj, bi bili sedaj preplavljeni z džihadisti

Foto: Getty Images

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je v pogovoru za nemški časnik Bild ocenil, da so Makedonijo prisilili, da v begunski krizi plačuje za napake Evropske unije. "Zaradi begunske krize mi plačujemo za napake EU. Porabili smo že 25 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja in morali razglasiti krizne razmere," je dejal.

"In kaj smo dobili v zameno za to? Nič. Niti centa. Kot nečlanica EU smo celo prisiljeni, da Evropo zavarujemo pred članico EU, to je Grčijo, ki je begunce iz Turčije samo pošiljala naprej," je menil Ivanov.

Dodal je, da ni prvič, da je EU pustila Makedonijo na cedilu. "Tudi med vojno na Kosovu smo sprejeli 360.000 beguncev in nihče nam ni pomagal, zaradi tega smo sedaj odgovorili proaktivno - naša vojska varuje naše meje," je še dejal makedonski predsednik.

Makedonija je tako kot ostale države na balkanski begunski poti zaprla meje, zaradi česar se je val beguncem proti severni in zahodni Evropi ustavil, je pa zaradi tega v Grčiji obtičalo na desettisoče beguncev.

"Z evropskega stališča smo nič, nismo v EU, nismo v schengnu, nismo v Natu. Nihče nas noče," je bil zagrenjen Ivanov. EU je tudi obtožil, da je spregledala varnostne zadržke, saj begunci prihajajo z vojnih območij, kot so Sirija, Irak, Afganistan in druge države.

"Če bi se zanašali na Bruselj in ne nase, bi bili sedaj preplavljeni z džihadisti," je dejal. Razkril je še, da so v Makedoniji zaplenili okoli 9000 ponarejenih ali ukradenih potnih listov, a so države EU, vključno z Nemčijo, zavrnile, da bi z Makedonijo delile podatke o džihadistih ali tehnologijo za biometirično identifikacijo.

"V begunski krizi gre za humanitarni in varnostni vidik. Z vidika humanitarnosti je Nemčija zelo dobro ravnala. A kar zadeva varnost, je v celoti odpovedala," je bil kritičen makedonski predsednik. Dodal je, da je nemška kanclerka Angela Merkel s svojo liberalno begunsko politiko pokazala pogum.

"A nihče ni dovolj pogumen, da bi povedal, kaj še bo. Samo med Sudanom in Egiptom je 20 milijonov migrantov, ki si želijo v Evropo. Begunski val ne bo pojenjal, saj vsakdo zve za vse, prek Twitterja ali Facebooka," je še dejal.