zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Makedoniji primanjkuje železniških vagonov za prevoz migrantov

Deli na:
Makedoniji primanjkuje železniških vagonov za prevoz migrantov

Foto: Reuters

Makedonija je v sredo opozorila, da ji zmanjkuje železniških vagonov, s katerimi bi prepeljala migrante, ki so na poti v EU, zaradi česar je za pomoč zaprosila sosednje države. Stanje je po besedah direktorja državnih železnic Nikole Kostova alarmantno.

"Makedonske železnice nimajo več kapacitet, da bi prepeljale vse tiste, ki želijo potovati v države zahodne Evrope," je za televizijo Telma dejal Kostov.

"Razmere so alarmantne," je dejal. Pri tem je imel med drugim v mislih naval migrantov na makedonsko mesto Gevgelija, kjer se tisoči želijo vkrcati na vlak proti Srbiji in nato po možnosti naprej v EU.

Po besedah Kostova so svoje zmožnosti izčrpali, obenem pa v naslednjih dneh pričakujejo le še zaostritev razmer. Za pomoč so zaprosili sosednje države, a se ni odzvala še nobena, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal Kostov.

Glede na podatke agencije ZN za begunce (UNHCR) je samo v minulem tednu nekaj več kot 20.800 migrantov - skorajda vsi bežijo iz Sirije, Iraka in Afganistana - prispelo v Grčijo. Od tam potujejo naprej prek Makedonije in Srbije proti mejam EU.

Grške oblasti s trajekti prepeljejo na tisoče migrantov z otokov na celino, predvsem v Solun, kjer jih nato vkrcajo na avtobuse in odpeljejo na mejo z Makedonijo, še piše AFP.